Szombattól látható a Tavaszváró - Fesztivál + című műsor a Fővárosi Nagycirkuszban
Dátum: 2022. január 23., vasárnap, 8:35

Január 22. és március 15. között láthatja a közönség a Fővárosi Nagycirkusz Tavaszváró - Fesztivál + című műsorát, amely a 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjnyertes artistaszámait vonultatja fel.

A Fővárosi Nagycirkuszban január 12. és 17. között megrendezett 14. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál díjazott produkcióiból összeállított tavaszi műsor először szombaton 19 órától látható.

Mint a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében áll, a műsor fellépői között van Misha Usov bohóc (Amerikai Egyesült Államok), aki 1983 óta szórakoztatja a közönséget. A budapesti cirkuszfesztiválon a Moszkvai Cirkusziskola különdíját és a Salieri Nemzetközi Cirkuszfesztivál különdíját nyerte el.

Kutyaszámával fellép Mihail Nyikolajevics Ermakov (Oroszország), egy százéves orosz cirkuszi dinasztia tagja. A számot a budapesti fesztiválon Bronz Pierrot-díjjal és a Magyar Cirkuszigazgatók zsűrijének bronz-díjával jutalmazták.

A Richter Kevin Csoport talajakrobatikával és hintával ötvözött produkcióját először Közép-Európa egyetlen kőcirkuszában mutatják be. A csoport a budapesti cirkuszfesztiválon Arany Pierrot-díjat, a Moszkvai Nagycirkusz különdíját, a Royal Circus by Gia Eradze különdíját és a Magyar Cirkuszigazgatók zsűrijének különdíját is kiérdemelte.

Zaripov s Group (Oroszország) az Echo of Dreams című ugródeszka-produkcióval lép fel, amelyet 2021-ben hozott létre Aleksey Zaripov, Vitalij Logvinenko rendezésében. A Zaripov s Group produkciójának egyik különlegessége, hogy a deszka számot, amelyet férfi cirkuszi műfajként tartanak számon, ezúttal nők adják elő. A Rosgoscirk társulatába tartozó Zaripov s Group Arany Pierrot-díjat nyert a budapesti cirkuszfesztiválon.

A műsorban fellép a 17 éves Varga s Huan zsonglőr (Magyarország), aki többgenerációs artistadinasztiák - Reisner, Féder, Varga, Ádám - leszármazottja. Először hétévesen lépett a közönség elé egy bohóc számban az Americano Vargas Cirkuszban, amely a családja tulajdona. Később a zsonglőr zsánert választotta, amit 2016 óta gyakorol. Mestere Nagy Lajos "Nereus" volt. Az ifjú tehetség a budapesti fesztivál Newcomer Show-jában bronz-díjat nyert.

A műsor fellépői között van a Duo Stauberti (Csehország). A prágai Dimitr és Nancy Stauberti perzs produkciójával a budapesti fesztiválon Bronz Pierrot-díjat és a Magyar Cirkuszigazgatók zsűrijének ezüst díját nyerte el.

A műsorban látható lesz a Hassak Troupe (Kazahsztán) létraperzs száma. A Kazgoscirk társulatába tartozó artistaművészek előadása Kazahsztán ősi földjére repít. A nehéz trükkökkel fűszerezett produkció a budapesti cirkuszfesztiválon a Magyar Teátrumi Társaság különdíjában részesült.

Alexandra Levitskaya-Spiridonova (Oroszország) egy szakítás utáni időszakot jelenít meg levegőszámában, amelyben két zsánert, a gurtnit és a hulahoppot ötvözi. Produkcióját a budapesti fesztiválon a Firebird Production Inc. különdíjával és a legjobb női artista különdíjával jutalmazták.

A műsorban szereplő Africa Trio Balance (Etiópia) tagjai 13 évesen kezdték el artista felkészülésüket az Addis Africa Cirkusznál, majd képzésük alatt elsajátították a rollabolla, a levegőkötél, a zsonglőrködés, a tűzzsonglőrködés és az akrobatika elemeit.

A Bartigerzz Group (Franciaország) 2011-ben alakult, műsorával csaknem tíz éve lép fel szerte a világon. Produkciójában az erő, a fegyelem és a látványos trükkök dominálnak. A budapesti cirkuszfesztivál legjobb csapatának különdíját érdemelte ki.

Lkhagva Ochir (Mongólia) artistaművész egyre magasabbra épülő székekből álló tornyon mutatja be trükkjeit. A cirkuszfesztiválon a Budapest Prix-díjat érdemelte ki.

Demeter Anna lengőkötél számával lép porondra, amelyet 2021 nyarán mutatott be Budapesten a Fővárosi Nagycirkuszban. Simet Olga légtornász, a Baross Imre Artistaképző tanára mutatta be neki ezt a nagy hatású zsánert. A produkciót Kristóf Krisztián rendezte egyedi motoros megoldással, ami nagyobb szabadságot adott az artistaszámnak: összekapcsolta a földön lévő koreográfiát a levegőben lévővel.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„Megmaradtam bohócnak. Ez sokkal magasabb pozíciót biztosít számomra, mint bármely politikusé."
Charlie Chaplin
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ