Jövő hétvégéig látható az orosz-ukrán háború ihlette előadás a Fővárosi Nagycirkuszban
Dátum: 2022. szeptember 9., péntek, 7:24

Jövő hétvégéig látható az orosz-ukrán háború ihlette előadás a Fővárosi Nagycirkuszban, a RAIN - Esőcirkusz című előadást már több mint 150 ezren látták és számos nemzetközi elismerést kapott - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

Mint írják, a darab megszületését a világot bejárt emblematikus fotó inspirálta: a zaporizzsjai állami cirkuszban készült Ágyak a manézsban című fényképen a 200 kilométerre fekvő Mariupolból és Volnovaktából menekülőknek készítettek elő szállást a cirkuszi manézsban.

A darab célja, hogy átadjanak egy fontos társadalmi üzenetet: teljes egyetértésben dolgoznak együtt az ukrán és orosz artistaművészek.

Adj, uram, esőt, hogy lemossa a könnyeket, adj esőt, hogy tisztára mossa az utakat és haza találjunk! Ez a mottója a darabnak, amely a hazatérésről, a békéről, a háború befejezésének vágyáról szól. A cirkuszművészetben nincsen ellentét, itt mindenki közösen, egységben dolgozik és él - idézi a közlemény Fekete Pétert, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatóját, a darab rendezőjét.

A teltházas előadást több mint 150 ezer néző tekintette meg, köztük több ország nagykövete is, valamint ukrán és orosz szakemberek. Legutóbb Anatolij Kurtiev, Zaporizzsja polgármestere és az ukrán Sevcsenko Alapítvány vezetősége gratulált a darabhoz. Az intézményt támogatásáról biztosította és adománnyal segítette a Hungary s Female Ambassadors (Magyarország Női Nagykövetei) is.

"A szolidaritás és az összefogás nagyszerű példája, szakmailag kiváló, emberileg pedig nemes gesztus hogy a Fővárosi Nagycirkusz az ukrajnai háború kitörése óta már több száz Ukrajnából érkezett artistaművésznek, artistanövendéknek, tanáraiknak és családtagjaiknak nyújtott segítséget, menedéket és reményt" - írják levelükben Magyarország diplomáciai képviseleteit vezető női nagykövetek és főkonzulok asszonyok.

Az intézmény oltalma alatt álló artista menekültek - többek között a Kijevi Cirkuszi és Művészeti Akadémiából és a Harkivi Cirkusz Stúdióból - körülményeit az ENSZ Menekültügyi Főbiztosság (UNHCR) is vizsgálta. Példaértékűnek ítélték meg a befogadás, az empátia és a szakmaiság minden aspektusát - olvasható az összegzésben.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
 
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
Aforizmák
„ ..lángolunk a legnemesebb eszményekért, csak éppen azzal a feltétellel, hogy maguktól váljanak elérhetővé...és főleg ingyen."
Dosztojevszkij
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ