Melyiket a 9 közül? - Karácsonyi mesejáték a Fővárosi Nagycirkuszban
Dátum: 2022. október 14., péntek, 7:05

Jókai Mór Melyiket a 9 közül? című novellájából készült karácsonyi összművészeti mesejátékot mutat be szombaton a Fővárosi Nagycirkusz (FNC), amely a premier hétvégéjén számos programmal várja a közönséget.

Karácsony közeledtével az FNC egy olyan összművészeti produkciót mutat be, amelyben a cirkuszművészet mellett segítségül hívják az irodalmat, a bábművészetet, a zenét és a táncot is - közölte az előadás csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az intézmény főigazgatója.

Fekete Péter elmondása szerint Jókai novellája egy mesterember kilenc gyermekéről szól, akiket itt kilenc gyermekartista személyesít meg. A történet szerint a szegény csizmadiát gazdag szomszédja választás elé állítja: ha valamelyik gyermekét neki adja, azt úrként neveli fel.

Az a csodája Jókai művének, hogy karácsony környékén az igazi értékekre hívja fel a figyelmet - emelte ki az előadást rendező Fekete Péter, hozzátéve, hogy a produkcióhoz olyan művészeket sikerült megnyerni, mint a János mestert alakító Szomor György, vagy a Szomszéd szerepében látható Faragó András és Dancs János.

A karácsonyi meséhez Szakál László zenekarvezető és Pál Dániel Levente saját dalokat írtak. Az előadás bővelkedik látványos díszletekben is: feltűnik például egy élethű bábelefánt, egy zeppelin, egy óriási karácsonyfa, egy hőlégballon, valamint különleges, forgó londzsokban alászálló angyalok.

Graeser József, a Fővárosi Nagycirkusz cirkuszszakmai vezetője elmondta, hogy a produkcióban többszörös cirkuszfesztivál-díjas művészek varázsolják el a közönséget.

Fellépnek például a 2016-os Dima karácsonya című műsor sztárjai, a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál Ezüst Bohóc-díjas artistái, a Markin Family tagjai. Dmitrij Csernov, a világ egyik legjobb zsonglőrének produkcióját szintén több nemzetközi cirkuszfesztiválon díjazták, a Medel Family tagjai pedig Mexikó leghíresebb cirkuszi dinasztiájából származó két fiatal nővér, akik fogódzkodás nélkül lengenek a trapézon.

A Kirichenko Acrobats tagjai ötvözik a tornából szerzett tudásukat, a cirkuszművészetet és a táncot, míg Wolfgang Lauenburger az ember és állat közötti szereteten, bizalmon és játékon alapuló kapcsolatot mutatja be tizenegy kutyájával. Ádám Rudolf lovaszsonglőr számmal lép porondra, Novákovics Noémi kötélszámában egy nő belső harcait jeleníti meg, Ádám Henrik pedig szédületes magasdrót-produkciójával szerepel az előadásban - mondta el Graeser József.

Fekete Péter emlékeztetett arra, hogy az FNC hat hónapja napi 100-150 ukrajnai menekült artistanövendéknek biztosít ellátást és gyakorlási lehetőséget, közülük többen a Melyiket a 9 közül? című darabban fellépési lehetőséget is kapnak.

Ez az előadás azt is üzeni a világnak, hogy az orosz-ukrán háború ellenére a két nemzet művészei továbbra is tudnak együtt dolgozni - hangsúlyozta a főigazgató.

Szombaton és vasárnap az FNC családi hétvégével készül, melynek része lesz az új előadás szombati premierje is.

A nagycirkusz bekapcsolódik a Fővárosi Állat és Növénykert játszóparkjába, a Holnemvolt Várba meghirdetett Kürtősbon Fesztiválba: a Holnemvolt Vár mellett található cirkuszi lovardában interaktív ismeretterjesztő játékokkal készülnek a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ szakemberei.

A Magyar Cirkuszművészeti Múzeum munkatársai műtárgyrejtvénnyel, cirkusztörténeti kvízzel, cirkuszi plakátkészítéssel és kollázsolással várják a közönséget. A cirkuszanimációs foglalkozások során a látogatók megismerhetik és elsajátíthatják a cirkuszi mozgásformákat és alaptechnikákat.

Petró Eszter etológus, kutyakiképző, az FNC állatvédelmi referense interaktív kutyás bemutatókkal várja az érdeklődőket, akik egy virtuális valóság játékban azt is átélhetik, milyen érzés 7 méter magasan egyensúlyozni.

A Kürtősbon Fesztivál állatkerti belépővel látogatható, az FNC lovardájában zajló cirkuszi programok ellenben ingyenesek.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„ Felháborodom, tehát vagyok."
Bálint György
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ