Az ukrán cirkuszigazgatók Budapesten tartották találkozójukat
Dátum: 2023. május 23., kedd, 15:36

Az ukrán cirkuszigazgatók Budapesten, a Fővárosi Nagycirkuszban tartották nemzetközi találkozójukat az oroszok által országuk ellen indított háború miatt.

Fekete Péter, a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ főigazgatója februárban, az ukrán cirkuszigazgatók Lvivben megrendezett közgyűlésén ajánlotta fel a szakembereknek, hogy a háborús viszonyok miatt Budapesten tartsák meg május 19. és 21. között a rendezvényt - közölte a Fővárosi Nagycirkusz kedden az MTI-vel.

Fekete Péter köszöntő beszédében elmondta, hogy a háború kitörése óta a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ több mint 120 ukrán artistaképzős diáknak nyújt menedéket, oktatást, egészségügyi ellátást, célt és fellépési lehetőséget a Fővárosi Nagycirkusz műsoraiban. Jelenleg A sztyeppe illata című összművészeti előadásban kaptak szerepet az ukrán fiatalok.

Lengyel Miklós képzésekért, ösztöndíjprogramokért és tudománydiplomáciáért felelős helyettes államtitkár kiemelte, hogy Magyarország a háború kitörése óta rendszeres szállítmányokkal igyekszik javítani az Ukrajnában élők helyzetén, egyebek mellett élelmiszerekkel, gyógyszerekkel, orvosi eszközökkel és berendezésekkel, valamint higiéniai cikkekkel. Lengyel Miklós arra is kitért, hogy Magyarország korszerűen felépített több ukrajnai óvodát és egy iskolát, felújított egy postát, valamint vállalta egy kórház újjáépítését, továbbá ösztöndíjprogramokkal segíti a menekülteket.

Ezen kívül Magyarország vállalta 130 speciális igényű gyerek kórházi ellátását, létszámkorlát nélkül a sebesült katonák ellátását és több mint kétezer gyermek üdültetését is.

A találkozón az ukrán szakemberek beszámoltak az Állami Cirkuszvállalat felépítéséről, az ukrajnai utazó cirkuszcsoportok igazgatóságának felépítéséről és tevékenységéről, valamint tájékoztatást adtak az ukrán cirkuszok helyzetéről. A beszámolókban elhangzott: a háború miatt a kulturális intézmények zömében zárva vannak, vagy csak időszakosan nyitnak ki, a társulatok azonban nem szakítják meg a munkát, mert az embereknek nagy szükségük van a cirkuszművészet nyújtotta örömre és kikapcsolódásra.

A találkozón a szakemberek az ukrán artisták munkalehetőségeinek bővítéséről egyeztettek a Fővárosi Nagycirkuszban és a magyarországi magáncirkuszokban, valamint megvitatták az ukrán artisták részvételi lehetőségeit a különböző koncert- és színházi projektekben.

Januárban a Fővárosi Nagycirkuszban rendezték meg a háború miatt ellehetetlenült Fényes porond nemzetközi gyermek-cirkuszfesztivált is.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
 
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
Aforizmák
„ Ne kezdjünk ki olyannal, akinek nincs vesztenivalója"
Gracián
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ