Exhumálják Houdinit
Dátum: 2007. március 25., vasárnap, 11:53
Évtizedek óta fennáll a gyanú, hogy megmérgezték Harry Houdinit - eredeti nevén Weisz Eriket (1874-1926) -, a világhírű szabaduló művészt, ezért most unokaöccse a földi maradványok exhumálását szorgalmazza, hogy igazságügyi orvosszakértők megvizsgálhassák, és pont kerülhessen a rejtélyes ügy végére.

George Hardeen, Houdini testvérének unokája pénteken New Yorkban tartott sajtóértekezletén közölte: 81 évvel a mutatványos halála után most végérvényesen tisztázni akarja, hogy egy okkultista szekta mérgezte-e meg, vagy sem, bosszúból amiatt, hogy Houdini rendszeresen leleplezte kétes praktikáikat.

A szakértői csoport tagja többek közt az a Michael Baden, aki tagja volt a John F. Kennedy és a Martin Luther King halálát vizsgáló bizottságoknak, valamint az a James Starrs, aki Jesse James és a „bosztoni fojtogató", Albert DeSalvo exhumált tetemét vizsgálta.

A hivatalos verzió szerint az 52 éves mutatványos hashártyagyulladásban hunyt el, amely azért alakult ki, mert a hasát ért ütés következtében perforálódott a vakbele. Ám boncolásra nem került sor.

Nem kevés találgatásra adott okot már annak idején is, hogy amikor a halotti bizonyítványt kiállították 1926. november 20-án, Houdini testét - amelyet vonaton szállítottak át Detroitból New Yorkba - már eltemették Queensben, tehát a gyilkosság bármiféle esetleges bizonyítéka is hamar a föld alá kerül. Néhány nap múlva egy újság címlapján ez állt: „Vajon meggyilkolták Houdinit?"

A Houdini titkos élete című, 2006-ban megjelent életrajzi könyvben a két szerző, William Kalush és Larry Sloman újból felébresztették a gyanút. Ők is azt írták, hogy leginkább a Spiritualisták nevű okkultista szervezetnek állhatott érdekében eltenni láb alól a műsoraiban őket folyton kipellengérező Houidinit. E szervezet egyik tagja Sir Arthur Conan Doyle, a Sherlock Holmes-történetek világhírű írója volt. A szerzőpáros idézi azt az 1924-es levelet, amelyben Doyle arról ír, hogy Houdini „pontosan azt fogja kapni, ami neki jár", s hogy úgy véli, „hamarosan mindenért megfizet". És két évvel később a tökéletes egészségi állapotnak örvendő Houdini már halott.

A szerzőpáros szerint a Spiritualisták az efféle esetekben többnyire a mérgezés módszeréhez folyamodtak, valószínűleg arzént használtak, ám az arzén évtizedekkel később is kimutatható. A szerzőpáros szerint továbbá sem zárható ki, hogy Houdinit egy kísérleti szérum ölte meg, amelyet egyik orvosa fecskendezett a szervezetébe egy detroiti kórházban.

Noha Houdini komolyan vette a Spiritualisták halálos fenyegetéseit, testőrök nélkül utazott, legfeljebb Bess, a felesége kísérte.

Az exhumálást meglepő módon támogatja Anna Thurlow is, az okkultista szekta egyik médiumának, Margerynek a dédunokája. Állítólag egy 1924-es szeánsz alkalmával Margery, aki férjével együtt gyűlölte Houdinit, egy Walter nevű szellemet küldött hozzá, s ez halálos átkot szórt a mutatványosra. Anna Thurlow szerint az efféle képzelgésekben élő emberekkel óvatosnak kell lenni, és ha bármilyen bizonyíték szólna amellett, hogy Houdinit megmérgezték, akkor a végére kell járni az ügynek.

(MTI-Panoráma)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Amikor a náci csapatok megszállták Magyarországot, számos más művésszel együtt Salamon Bélát is elfogták, és elhurcolták a Svábhegyre, a magyar Gestapóhoz.
Aforizmák
„ A pesszimista azt hiszi, hogy minden nő könnyelmű, az optimista reméli."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ