Szavak nélkül
Dátum: 2007. április 13., péntek, 11:11
Képzeljük el az új cirkusz csodagyerekeként ünnepelt Aurélien Bory (a Trafóban tavaly májusban bemutatott Plan B rendezője) és a marokkói tengerparton gyakorlatozó akrobaták találkozását! Ez a Taoub – a cirkusz, a színház és a videóvetítés lélegzetelállító keveréke, egy különleges szövetű előadás.
A főszerepet az akrobaták játsszák; megdöbbentően kevés eszközzel, mégis lenyűgöző mutatványokkal kápráztatják el a közönséget. Elengedhetetlen az élőzene és énekkíséret, és természetesen, a perzsaszőnyeg.  

Aurélien Bory rendező különböző műfajokat – cirkusz, színház, videóvetítés – ötvöz ebben a varázslatos produkcióban. Mint színházi embert, leginkább a szavak nélküli fizikai színház érdekli; a tizenkét előadóból indul ki, belőlük építkezik, és őket teremti újra az előadás során.

A taoub, mint szövet a darab elengedhetetlen – és egyetlen – kelléke. Hol beborítja az egész színpadot, hol átalakul női ruhává, hol vetítővászonná vagy sátorrá válik. Az akrobata legfontosabb kiegészítője és partnere.

Marokkóban az akrobata hagyomány az 1450-es évekre nyúlik vissza, ekkor a testvéri szövetségekbe tömörülő harcosok az akrobatikát kiképzésük részeként művelték. A tudás apáról fiúra öröklődött, ezért nem meglepő, hogy a több generációs akrobata-családok ma is az alapító mester, Sidi Hmad ou Moussa által teremtett hagyományokat őrzik.  Mivel napjainkban már nem dívik az akrobatikával ötvözött harcmodor, az akrobaták immáron mint művészek tökeletesíthetik tudásukat.

Taoub tizenkét akrobatája közül öten a Hammich család tagjai, akik hét generáción keresztül örökítették apáról fiúra ezt az ősi hagyományt. A marokkói akrobatika több szempontból különbözik a nyugati iskolától: sokkal inkább a körkörös, és nem az egyenes vonalú, mozdulatok jellemzik.

A Taoub az észak-afrikai Francia Intézet kezdeményezésére született, támogatásukkal Aurélien Bory és az akrobaták egy éven keresztül dolgoztak együtt.

                             
május 3-5. / 20:30-órakor  Trafó

Egy kis videó-ízelítő az előadásból:
http://www.scenesdecirque.org/compagnie-taoub.php

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Varsányi Irén, a Vígszínház nagy művésze az utcán összefutott egy színészkollégájával.
 
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
Aforizmák
„ Az egyik korszak oltárterítője a következő lábtörlője."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ