Kísérletek az emberi testtel
Dátum: 2008. szeptember 18., csütörtök, 17:54
Lírai vallomás az emberi testről, játékos és intelligens kísérletezés fénnyel és árnyékkal. A japán-francia koprodukcióban készült új cirkuszi előadás az emberi testtel és annak anatómiájával tett kísérletek kivételesen finom és szórakoztató művészi megfogalmazása.
Keisuke Kanaï saját testét - a fények és egy kifeszített textília segítségével - mint egy fénymásolatot vagy egy fotó negatívját használja, szokatlan és humoros megvilágításba helyezve azt. A sziluettek és árnyak kivételesen szuggesztív játéka sokkal inkább hat az érzékekre, mint az értelemre.  A darab kiszakít bennünket a mindennapok valóságából, hogy egy varázsos utazásra invitáljon, ahol társunkká Rui Owada élőzenei kísérete szegődik.

A Franciaországban élő japán művész nevét Magyarországon még nem
sokan ismerik, legújabb darabjának Trafós bemutatója után azonban biztosan sokan és sokáig fogják még emlegetni. A cirkusz, pantomim, tánc, tárgy-, és vizuális színház határán mozgó darab azok közé a műfajilag behatárolhatatlan produkciók közé tartozik, amelyek invenciózus látásmódjukkal és eszközhasználatukkal megkérdőjelezik az előadóművészetekről alkotott elképzeléseink érvényességét.

Keisuke Kanaï még Japánban ismerkedett meg a pantomimmel és a tánccal, azon belül a butoh-val. Később Franciaországban telepedett le, ahol a cirkuszművészetek nemzeti központjában (CNAC) képezte magát professzionális akrobatává és zsonglőrré. Előadói kvalitásaira a világ a híres-hírhedt koreográfus, Philippe Decoufflé Cirk 13 című előadásában figyelt fel először. Az igazi szakmai elismerést azonban első saját alkotásával (2002 - Bougez pas Bouger) vívta ki. Sorban következő darabjának elkészítésében – Gaï-Kotsu – az ugyancsak japán származású Rumi Komatsubara, táncos, illetve a híres francia színházi rendező, Sébastien Lalanne volt segítségére.

Compagnie Oki Haiku Dan (F, J): Gaï-Kotsu /Csontváz / új cirkusz

Előadás: szeptember 25 -27. (Cs-Szo) 20h Trafó

Szeptember 26-án az előadás után Novák Eszter rendező beszélget az alkotókkal és a közönséggel, mindenkit szeretettel várunk!

Koncepció / Concept: Keisuke Kanaï
Előadja / Performed by: Keisuke Kanaï
Rendezte / Directed by: Sébastien Lalanne
Közreműködött / With the collaboration of: Rumi Kumatsubara
Fény / Light: Cécile Hérault, Hervé Lonchamp
Hang / Sound: Thomas Costerg, Julien Cocquerez
Jelmez / Costume: Aurélie Secondé
Zene / Music: Rui Owada

http://www.scenesdecirque.org/compagnie-oki-haiku-dan.php

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
 
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
Aforizmák
„ Az egyetlen bűn, amelyet nem tudunk egymásnak megbocsátani – a véleménykülönbség."
Ralph Waldo Emerson
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ