120 éves a Fővárosi Nagycirkusz
Dátum: 2009. május 5., kedd, 16:08
120 év egy ország, vagy egy város történelemében nem nagy idő, de egy intézmény életében bizony különösen nagy időnek számít. Így aztán érthető, hogy nem kis büszkeséggel és örömmel jelenthetjük ki, hogy a Fővárosi Nagycirkusz is tagja a 100 év felettiek tisztes táborának.

Az első előadást épp 120 éve tartották itt a Városligetben.

Az akkor még Wulff Cirkusz az Állatkert területén állt és csak állatkerti belépővel lehetett látogatni. Porondján cirkuszi és színházi előadásokat egyaránt bemutattak. Ez a vállalkozás aztán hamar elvérzett, nem bírta a versenyt az erősödő konkurenciával.

A mai helyszín megtalálásában a cirkusz következő bérlőjének és igazgatójának Beketow Mátyásnak volt elévülhetetlen érdeme. Ő volt az, aki 1908-ban az Angol Park (a mai Vidámpark) irányába 80 méterrel tolta el cirkuszát és megtalálta a Lizsében az ideális, máig működő helyszínt.

Mivel a cirkusz eredeti épületegyüttese az évtizedek alatt elhasználódott, ezért 1968-ban lebontásáról és egy teljesen új cirkuszépület felépítéséről döntöttek.

A Fővárosi Nagycirkusz új épülete 1971-re készült el, melyet örömmel vett birtokába a budapesti közönség. Bár az épület mára már ismét megérett a rekonstrukcióra, a legkorszerűbb háttértechnikai feltételek megteremtésével és a magas szakmai színvonal biztosításával az Fővárosi Nagycirkusz ma is népszerű és helyt ad a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválnak, amely előkelő rangot vívott ki a világ cirkuszművészeinek és szakértőinek körében!

Reméljük, hogy a Fővárosi Nagycirkusz életében egy újabb eredményes 120 év kezdődik.

Hiszünk a cirkusz- és artistaművészek szakmai kvalitásában, elszántságában és bízunk abban, hogy nemsokára, a Fővárosi Nagycirkusz új, a 21. század követelményeinek megfelelő épületet kapjon.

Köszöntjük azokat az artistaművészeket és mindazokat a személyeket, akik részesei voltak és lesznek, a cirkusz történetének!

Születésnapi Gála előadás, 2009. május 8-án pénteken 19 órakor.


(OTS-)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
Szép Ernőhőz, a neves íróhoz bekopogott egy fiatalember. – Művész úr – mondta alázatos hangon – nemrég elküldtem önnek a novellámat. Tudja, azt az igen eredeti témájú novellát! Méltóztatott már elolvasni?
Aforizmák
„Ne köpj a kútba, mert lehet, hogy innod kell belőle!"
orosz közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ