A magyar és a román filmgyártás legfrisseb alkotásaiból készült válogatást láthat a közönség a marosvásárhelyi 29. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon, amelyet szeptember 29. és október 3. között rendeznek meg az erdélyi városban - közölték csütörtökön a szervezők.

Online és hagyományos közönségtalálkozót is tartanak Enyedi Ildikóval A feleségem története című, legújabb filmjéről, amely szeptember 23-án kerül országszerte a magyar mozikba.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) kezdeményezésére Csíkszeredától Sopronig összesen 23 egyetem karán indítanak filmklubokat szeptember közepén. A FILMIOKLUB-ok ingyenes vetítésekkel, beszélgetésekkel ismertetik meg a magyar filmet az egyetemista fiatalokkal.

Audrey Diwan hatvanas években játszódó, Happening című drámája nyerte el a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál Arany Oroszlán-díját. A gálán Paolo Sorrentino és Jane Campion is Ezüst Oroszlán-díjat kapott.

Enyedi Ildikó kapja a szlovák Cinematik filmfesztivál Respekt nevet viselő díját - jelentették szlovák médiaforrások csütörtökön.

Telt ház előtt mutatták be Belgrádban a kosárlabdázó Natasa Kovacevicről szóló dokumentumfilmet. A játékos a Győr kosarasaként a csapat 2013-as buszbalesete következtében elveszítette egyik lábát.

Az idei fesztiválszezonban már sikerrel bemutatkozó alkotások közül Denis Villeneuve Dűne, Edgar Wright Last Night in Soho és Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét is vetítik a csütörtökön kezdődő 46. Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF).

Törőcsik Mari, Jancsó Miklós és Jankovics Marcell előtt tiszteleg az idei Budapesti Klasszikus Film Maraton, a közönség több budapesti helyszínen, köztük a Szent István-bazilika előtti téren tekintheti meg a Nemzeti Filmintézet által restaurált filmkincseinket, valamint magyar vonatkozású külföldi klasszikusokat - olvasható a Nemzeti Filmintézet (NFI) által kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) meghirdette a pályakezdő rendezők első egészestés filmje elkészítését támogató pályázatát, az Inkubátor Programot. Évente 10 fiatal pályakezdő csapat kap lehetőséget, hogy első egész estés filmtervén dolgozhasson az NFI anyagi és szakmai támogatásával - közölte az MTI-vel az intézet hétfőn.

Hét dokumentumfilm került be idén a Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle versenyprogramjába, a Filmgaloppba - közölték csütörtökön a szervezők.

Kovács Géza és Vass Tamás kárpátaljai alkotók A reménytelenségből érkeztek című filmje nyerte a 7. Kulturális Filmek Fesztiválja egymillió forintos fődíját - tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.

Tragikus balesetben elhunyt Tényi István Balázs Béla-díjas filmrendező - közölte a Magyar Filmművészek Szövetsége hétfőn az MTI-vel.

Hetvenöt éve, 1946. augusztus 30-án született Bódy Gábor, az 1970-es, 1980-as évek legendás avantgárd filmrendezője, az Amerikai anzix, a Nárcisz és Psyché, a Kutya éji dala alkotója. Az MTVA Sajtóarchívumának anyaga:

Női sorsok és maffiatörténetek állnak a 14. Koreai Filmfesztivál fókuszában, a filmes eseményen szeptember 23-29. között három szekcióban összesen 18 dél-koreai alkotást vetít a Koreai Kulturális Központ a budapesti Corvin Moziban - tudatta a Koreai Kulturális Központ csütörtökön az MTI-t.

Versenyen kívüli magyar és külföldi alkotásokat bemutató nulladik nappal kezdődik szeptember 20-án Szegeden az operatőri munkát a középpontba helyező Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál - közölte Szabó Éva Andrea fesztiváligazgató.

Felmatricázott mozdony népszerűsíti a Toldi animációs sorozatot, amely szeptember 19-től a Duna Televízióban látható.

A leginnovatívabb film díját kapta a nemzetközi kritikusoktól Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című alkotása a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon - közölte a Nemzeti Filmintézet pénteken az MTI-vel.

Fuchs Benjámin főszereplőt Starlight-díjjal tüntették ki a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Fabricius Gábor Eltörölni Frankot című filmjében nyújtott alakításáért.

Október 21-én mutatják be a Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök őszödi beszédét feldolgozó Elk*rtuk című nagyjátékfilmet, amelynek elkészült plakátja - tájékoztatták az alkotók szerdán az MTI-t.

Tizenkét alkotást tűz műsorára a 10. Szemrevaló Filmfesztivál október 7. és 17. között Budapesten, a Művész moziban, emellett több vidéki városban és online is elérhetőek lesznek a legjobb német nyelvű filmek.

A legjobb film díját nyerte el a Temesvári Közép-Európai Filmfesztiválon Lőrincz Nándor és Nagy Bálint első mozifilmje, a Legjobb tudomásom szerint, amelyet decembertől láthat a magyar közönség - közölte a Nemzeti Filmintézet (NFI) hétfőn az MTI-vel.

Szeptember 20-ig várják a nevezéseket a 7. Magyar Speciális Független Filmszemlére, a fogyatékossággal élők Kárpát-medencei integrált filmes seregszemléjére - közölték a szervezők az MTI-vel.

Vetítéssorozattal, közönségtalálkozókkal, könyvbemutatókkal is megemlékeznek Gyöngyössy Imre Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, író, költő, dramaturg és forgatókönyvíró születésének 90. évfordulójáról szeptember 16-tól három olasz és nyolc magyar városban.

Rendkívüli dupla vetítéssel várták a közönséget kedden, a 78. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál megnyitójának előestéjén a mustra központjában, a Palazzo del Cinemában.

Kedden kezdődik a 17. Busho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, amelynek programját Budapesten és két vidéki városban vetítik.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jávor Pál nemcsak a színpadon és a filmekben szeretett mulatni, hanem a szabad idejében is. Még fiatal színész volt, amikor egy éjjel az egész havi fízetését elszórakozta.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„ Higgy azoknak, akik az igazságot keresik, de légy óvatos azokkal, akik azt állítják, hogy meg is találták."
André Gide
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ