Az Előző életek című dráma kapta a fődíjat a filmes díjszezon nem hivatalos nyitányának tekintett, Gotham díjátadó gálán hétfőn este New Yorkban - számolt be róla a Indiewire.com filmes portál.

Hayao Miyazaki legújabb, A fiú és a szürke gém című filmjével kezdődik a november 28. és december 3. között tartó 21. Anilogue Animációs Filmfesztivál az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Moldovai Katalin első mozifilm rendezése, az Elfogy a levegő kapta az ifjúsági zsűri díját a 72. alkalommal megrendezett Mannheim-Heidelberg Nemzetközi Filmfesztiválon - közölte a Nemzeti Filmintézet szombaton az MTI-vel.

Hetedik alkalommal rendezi meg a DUE Médiahálózat a Nemzeti Filmintézet támogatásával a Nagy Magyar Filmtesztet: a vetélkedő első fordulójában a 14-20 év közti diákok február 8-ig válaszolhatnak a kérdésekre. Az idei filmteszt az elmúlt évek kiváló hazai alkotásaira is fókuszál.

Rófusz Ferenc öt filmjét láthatja a közönség november 23. és 26. között az Art+ Cinema moziban.

Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmje a marokkói Szale városában megrendezett szemle, míg Császi Ádám Háromezer számozott darab című alkotása a ljubljanai nemzetközi filmfesztivál fődíját nyerte el a hétvégén. Gauder Áron Kojot négy lelke című animációja a portugáliai Espinhoban, a Cinanimán lett a legjobb és a bolognai Future Filmfesztiválon is díjazták - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet az MTI-t hétfőn.

A spanyol filmművészet tíz új alkotását láthatja a közönség november 21. és 26. között a Spanyol Filmhéten az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A németországi Cottbusi Filmfesztiválon a FIPRESCI - a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének - díját, a franciaországi Arras Film Festivalon pedig a Kritikusok díját nyerte a hétvégén Tudor Giurgiu rendező magyar koprodukcióban készült Libertate 89 - Nagyszeben című történelmi drámája - közölte a film kommunikációjával megbízott ügynökség hétfőn az MTI-vel.

Húsz díjat osztottak ki a 9. Magyar Speciális Filmfesztiválon, a fogyatékossággal élők nemzetközi filmes seregszemléjén, amelyen 60 filmet láthatott a közönség - tájékoztatták a szervezők pénteken az MTI-t.

Várhatóan jövő évben mutatják be a Ma este gyilkolunk című, Agatha Christie-stílusát idéző, humoros és fordulatokban gazdag krimi-vígjátékot Fazakas Péter rendezésében.

Hiánypótló eseménynek bizonyult, így idén is megrendezik a Kolozsvári Magyar Rajzfilmhétvégét november 11-én és 12-én, valamint november 18-án és 19-én a kincses városban - tájékoztatta az MTI-t Oláh Emese kolozsvári alpolgármester sajtóirodája.

Magyarországi film, Gyimesi Anna Affrikáta című alkotása nyerte idén a marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál fődíját - közölték vasárnap a szervezők.

A fogyatékossággal élők által készített hatvan filmet láthat a közönség a kedden kezdődő 9. Magyar Speciális Filmfesztiválon Budapesten, Egerben, Szolnokon és Szombathelyen - tájékoztatták a szervezők az MTI-t pénteken.

Csütörtöktől látható a mozikban a Semmelweis című film; a 19. századi orvos, Semmelweis Ignác, "az anyák megmentője" történetét feldolgozó, Koltai Lajos rendezésében készült alkotás főszerepeit Vecsei H. Miklós és Nagy Katica játssza.

Kilencven éve, 1933. november 28-án született Sára Sándor Kossuth Nagydíjas, Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, érdemes és kiváló művész, a magyar mozgókép mestere, a nemzet művésze. Az MTVA Sajtóarchívumának portréja:

Randidrogos támadásokról, valamint a Ceausescu-diktatúráról készülő dokumentumfilm és Bartók Béla emigrációban töltött éveit bemutató fikciós tévéfilm nyert támogatást a Nemzeti Filmintézet (NFI) televíziós és streaming pályázatán.

Iskolateremtő pedagógiai tevékenységért Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró kapja az idei Moholy-Nagy-díjat, az elismerést november 30-án adják át - tájékoztatta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) az MTI-t szerdán.

Több mint száz új és klasszikus magyar filmet tesz elérhetővé az iskolák, oktatási intézmények számára csoportos mozivetítések szervezéséhez a KLASSZ Napok országos programsorozat.

A budapesti rendező, Zsigmond Dezső A kolompok nyelvén - Gyékénykoporsó című filmje kapta meg a XXII. Lakiteleki Filmszemle fődíját, amelyet pénteken adtak át a Hungarikum Ligetben.

A franciaországi Arras-ban Moldovai Katalin bemutatkozó mozifilmje, az Elfogy a levegő kapta a közönségdíjat, míg a Tallinni Black Nights fesztiválról a legjobb animációs rövidfilm díját hozta el Hegyi Olivér A szív kertje című alkotása - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) hétfőn az MTI-t.

A milánói FICTS Nemzetközi Sportfilm Fesztiválon a zsűri "Mention d Honneur 2023" különdíját érdemelte ki a jelenlegi legidősebb élő olimpiai bajnokról, a 102 éves Keleti Ágnesről készült dokumentumfilm.

Díjnyertes filmekkel és új magyar alkotásokkal várja a közönséget az Európai Art Mozi Nap, amelyet a kontinens több száz mozijában, köztük 29 magyarországi art moziban rendeznek meg vasárnap.

Az elmúlt év magyar filmterméséből mutat be válogatást november 12-19. között a román főváros közönségének a 17. Bukaresti Magyar Filmhét.

Az Európai Filmakadémia (EFA) kedden videoüzenetben jelentette be az idei Európai Filmdíj-jelöléseket. A legtöbb - öt - kategóriában Jonathan Glazer Zone of Interest című holokausztdrámáját jelölték a díjra. Az animációs és a rövidfilmes kategóriában magyar jelölt is szerepel.

Kedden kezdődik a 17. Román Filmhét az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Román Kulturális Intézet és az Uránia együttműködésében ezúttal hat új alkotást láthat a közönség - tájékoztatta az intézmény az MTI-t.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ Higgy azoknak, akik az igazságot keresik, de légy óvatos azokkal, akik azt állítják, hogy meg is találták."
André Gide
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ