Thesszaloniki díj Tolnai Szabolcsnak
Dátum: 2008. november 25., kedd, 18:07
Kiemelkedő művészi értékeiért Tolnai Szabolcs filmjét, a Fövenyórá-t díjazta a thesszaloniki nemzetközi filmfesztivál zsűrije. Görögország rangos seregszemléje november 23-án ért véget.
A 49. thesszaloniki nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjának zsűrije Tolnai Szabolcs rendező-forgatókönyvírónak ítélte a művészi teljesítmény díját Fövenyóra című, magyar-szerb-montenegrói koprodukcióban készült alkotásáért. A filmet, amelyet nemrég mutattak be a hazai mozikban, a szerbiai nemzeti filmfesztiválon a legjobb rendezésért és a 39. Magyar Filmszemlén is díjazták, akkor Pohárnok Gergely vehette át a legjobb operatőr díját.

A Fövenyóra a következő hetekben Görögország más városaiban is bemutatásra kerül egy olyan válogatás részeként, amelyet a thesszaloniki fesztivál kiemelkedő tematikai és vizuális megközelítésű filmjeiből állítottak össze, valamint januárban Skandinávia legfontosabb filmes eseményére, a göteborgi filmfesztiválra is meghívást nyert.

Tolnai Szabolcs játékfilmje Danilo Kiš Korai bánat; a Kert, hamu és a Fövenyóra családi trilógiája alapján készült. „A vizuális eszközökkel újrafogalmazott Kiš-mű az újraéledő nacionalizmusok paranoiájával és az ideológiai elvakultság következményeivel szembesíti a nézőt.”

A Fövenyóra a Durst György vezette Mediawave 2000 produkciójában készült a szerbiai Atalanta és Art & Popcorn közreműködésével. A thessaloniki bemutató díszvendége volt Tolnai Szabolcs.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„ A kísértéstől egyféleképpen szabadulhatunk meg: ha megadjuk magunkat neki."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ