Bukaresti fődíj a magyar rövidfilmnek
Dátum: 2008. december 1., hétfő, 8:43
Nemes Jeles László második rövidfilmje, a The Counterparta bukaresti Dakino filmfesztiválon elnyerte a fődíjat. A szombat este véget ért seregszemle Nemes Gyula Letűnt világ című filmjét különdíjjal méltatta.

Magyar sikerekkel zárult a november utolsó napjaiban megrendezett bukaresti Dakino filmfesztivál, mely Románia legfontosabb nemzetközi filmes eseményeinek egyike. Szombat este a román fővárosban Nemes Jeles László személyesen vette át a legjobb rövidfilmet illető „Dakino Trófeát”, mellyel a nemzetközi zsűri a magyar rendező The Counterpart című legújabb alkotását méltatta. A 18. Dakino Nemzetközi Filmfesztiválon közel 30 rövidfilm kelt versenyre.

A magyar-holland koprodukcióban készült The Counterpart Nemes Jeles László második 35 mm-es filmre forgatott alkotása. „Nehéz időkben és váratlan helyen a világ által elválasztott két régi barát újra találkozását” mutatja be a 14 perces mozgókép, melynek főszereplői Karel Dobry, Tompa Ádám, Krisztik Csaba.

A The Counterpart című rövidfilmet, melynek producerei Muhi András és Havas Ágnes voltak, Erdély Mátyás fényképezte. Nemes Jeles László rövidfilmje az Inforg Stúdió, a Havas Productions, a Zen Media Amsterdam és a Duna Műhely koprodukciójában készült. Nemrég mutatták be rangos olaszországi és spanyolországi nemzetközi filmfesztiválok.

Nemes Gyula Letűnt világ című alkotása Bukarestben a dokumentumfilm versenyben volt látható. A verseny zsűrije különdíjjal méltatta a Kopaszi gát kilakoltatását és átépítését szavak nélkül, mindössze húsz percben bemutató magyar alkotást. Az Absolut Film Stúdió és a Duna Műhely fekete-fehér koprodukciója nyáron Karlovy Vary-ból a legjobb rövid dokumentumfilmet illető Kristály Glóbusz díjat hozta el.

www.dakino.ro

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
 
„A román Farsang című darabot az aranyos Both Béla, aki nagyszerű színházi rendező és színházalapító, olyan szigorúan állította színpadra, hogy az előadás ettől dögunalomba fulladt. Tulajdonképpen a darab ki lett fordítva önmagából, mintha egy nercbundának a bélését viseltük volna. Már a főpróbán megbuktunk.
Aforizmák
„ Nagyon nehéz szakítani egymással, amikor már nem szeretjük egymást."
Francois de la Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ