A Málnások idei kedvencei
Dátum: 2006. március 2., csütörtök, 9:10
Március 4-én, hagyományosan az Oscar-díjak kiosztása előtt egy nappal immár huszonhatodik alkalommal adják át Los Angelesben a legrosszabb filmeknek járó „kitüntetést", az Arany Málna díjakat.

A szerény kezdet után az Arany Málna világszerte érdeklődéssel kísért eseménnyé vált: becslések szerint világszerte egymilliárd ember értesül arról, melyek is voltak a legkínosabb momentumok az előző év filmtermésében. (Az Arany Málna kifejezés a kertészek fantáziájára is megtermékenyítően majd megpróbáltak felszállnihatott, néhány éve piacra dobták a valóban arany színű málnát.)

Az Arany Málna (Golden Raspberry, Razzies) díjat 1980-ban alapította egy John Wilson nevű cinikus filmőrült, miután egy ülésben végigszenvedte a Can't Stop the Music és a Xanadu című filmmusicaleket. A kínos élmény annyira feldühítette, hogy ismeretségi körében közvélemény-kutatást tartott az előző év legpocsékabb filmjeiről. Az eredményt szűk baráti körben, lakásának nappalijában egy papírdobogóról hirdette ki. A tréfából hagyomány lett, a jelöltek és a győztesek bejelentését azóta is egy nappal a "nagy testvér" - az Oscar-díjak - bejelentése elé időzítik. A jelöltekről és díjazottakról az egyre gyarapodó, csaknem 700 tagú Arany Málna Alapítvány tagjai döntenek. A „győztesek" egy filmtekercsen álló műanyag, arany festékkel beszórt málnát kapnak, amelynek értéke az inflációt is beszámítva már majdnem öt dollár körül jár (egész pontosan 4 dollár és 97 cent).

Az igazsághoz tartozik, hogy a gálák érthető okokból az ünnepeltek távollétében zajlanak. Bill Cosby komikus volt az első, aki 1988-ban személyesen is átvette a díjat - igaz hetekkel később és egy külön számára készült „de luxe" kivitelű, 27 ezer dolláros arany és márvány málnát. Ben Affleck színésznek 2004-ben a Larry King Show élő adásában nyújtották át a három filmjével kiérdemelt díjat, amit ő ott helyben a földhöz vágott és összetört. (A maradványokat az interneten árverezték el.) Személyesen csak Paul Verhoeven filmrendező, Tom Green komikus és Halle Berry vette a bátorságot, hogy személyesen tegye tiszteletét a díjkiosztón. A legemlékezetesebb alakítást Berry nyújtotta, aki tavaly Oscar-gálára is beillő ruhakölteményben, egyik kezében Oscar-díját, a másikban az Arany Málnát szorongatva mondta el köszönő beszédét.

Az elmúlt huszonöt év toronymagasan legjobb legrosszabb színésze Sylvester Stallone, aki harminc jelöléssel büszkélkedhet(ne), ebből tízet díjra is váltott. Sőt, 1985-ben a Rambo és a Rocky soros részéért egyszerre lett a legrosszabb színész, rendező és forgatókönyvíró, 2000-ben pedig megkapta az évszázad legrosszabb színésze címet is. A férfiak mezőnyében legközelebbi riválisa Kevin Costner 16 jelöléssel és 6 díjjal. A nők között Madonna tarolt: neki szinte minden mozis próbálkozását honorálták, 15 jelölést és 9 díjat gyűjtött össze, és persze ő az évszázad legrosszabb színésznője is. A női örökranglistán a második Bo Derek 11 jelöléssel és 6 díjjal. Minden idők legszörnyűbb filmje holtversenyben a John Travolta által tető alá hozott Háború a földön és a Showgirls 7-7 díjjal, a mérleg nyelve mégis az utóbbi felé billen, mert a Showgirls 13 jelölésével abszolút csúcstartó és ez lett az évszázad legrosszabb filmje is. Két olyan sztár van, akit ugyanazért a szerepért egyszerre jelöltek Oscarra és Arany Málnára: James Coco (1982, Only When I Laugh) és Amy Irving (1984, Yentl) - egyikük sem nyerte meg egyik díjat sem. Egyetlen ember van Hollywoodban, Brian Helgeland forgatókönyvíró, aki ugyanabban az évben kapta meg az Oscar-díjat és az Arany Málnát, igaz nem ugyanazért a filmért. A negyedszázados jubileumon Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó a legrosszabb Arany Málna-vesztes címre érdemesült, miután 25 év alatt nyolcszor jelölték Arany Málnára, de egyszer sem kapta meg azt.

A díjkiosztót sokáig bűvészboltban, iskolában, szállodai különteremben rendezték, a negyedszázados évfordulóra azonban egy színházat béreltek ki és az idén is ez lesz a helyszín. A tavalyi év sztárparádéjának megismétlődésére idén nincs esély, akkor ugyanis a Michael Moore Fahrenheit 9-11 című dokumentumfilmjében nyújtott „alakításáért" díjazták egyebek közt George W. Bush elnököt, Condoleezza Rice külügyminisztert és Donald Rumsfeld hadügyminisztert.

Az anti-Oscar idei nagy esélyese Tom Cruise és Jennifer Lopez(képünkön). Cruise a legrosszabb színész kategóriában verseng Will Ferrellel, Jamie Kennedy-vel, Dwayne Johnsonnal és Rob Schneiderrel a címért, de vásznon kívüli ripacskodásai és a szcientológiai egyház lelkes propagálása súlyosan eshet a latba.

A Málnások régi kedvence, Jennifer Lopez Jessica Albával, Hillary Duff-fal, Jenny McCarthy-val és Jenny Simpsonnal kell megküzdjön (utóbbi kettő különben három-három jelölést gyűjtött be). A filmek között a Maszk fia a favorit: az 1994-es nagysikerű film folytatása - Jim Carrey nélkül - nyolc jelölést kapott, de csak hajszállal marad el tőle a Hazárd megye Lordjai hét és a Dirty Love című film hat jelölésével.

(MTI Panoráma - Vladár Tamás)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
Szabadtéri előadás világítópróbája volt, mikor a rendező ingerülten ordított rá a világosítókra: – Gyerekek, vegyétek már ki azt a sárgát! Hát nem látjátok, milyen sok?!?
Aforizmák
„ A legmagasztosabb dicsőség sokszor a gyalázatból fakad."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ