A Málnások idei kedvencei
Dátum: 2006. március 2., csütörtök, 9:10
Március 4-én, hagyományosan az Oscar-díjak kiosztása előtt egy nappal immár huszonhatodik alkalommal adják át Los Angelesben a legrosszabb filmeknek járó „kitüntetést", az Arany Málna díjakat.

A szerény kezdet után az Arany Málna világszerte érdeklődéssel kísért eseménnyé vált: becslések szerint világszerte egymilliárd ember értesül arról, melyek is voltak a legkínosabb momentumok az előző év filmtermésében. (Az Arany Málna kifejezés a kertészek fantáziájára is megtermékenyítően majd megpróbáltak felszállnihatott, néhány éve piacra dobták a valóban arany színű málnát.)

Az Arany Málna (Golden Raspberry, Razzies) díjat 1980-ban alapította egy John Wilson nevű cinikus filmőrült, miután egy ülésben végigszenvedte a Can't Stop the Music és a Xanadu című filmmusicaleket. A kínos élmény annyira feldühítette, hogy ismeretségi körében közvélemény-kutatást tartott az előző év legpocsékabb filmjeiről. Az eredményt szűk baráti körben, lakásának nappalijában egy papírdobogóról hirdette ki. A tréfából hagyomány lett, a jelöltek és a győztesek bejelentését azóta is egy nappal a "nagy testvér" - az Oscar-díjak - bejelentése elé időzítik. A jelöltekről és díjazottakról az egyre gyarapodó, csaknem 700 tagú Arany Málna Alapítvány tagjai döntenek. A „győztesek" egy filmtekercsen álló műanyag, arany festékkel beszórt málnát kapnak, amelynek értéke az inflációt is beszámítva már majdnem öt dollár körül jár (egész pontosan 4 dollár és 97 cent).

Az igazsághoz tartozik, hogy a gálák érthető okokból az ünnepeltek távollétében zajlanak. Bill Cosby komikus volt az első, aki 1988-ban személyesen is átvette a díjat - igaz hetekkel később és egy külön számára készült „de luxe" kivitelű, 27 ezer dolláros arany és márvány málnát. Ben Affleck színésznek 2004-ben a Larry King Show élő adásában nyújtották át a három filmjével kiérdemelt díjat, amit ő ott helyben a földhöz vágott és összetört. (A maradványokat az interneten árverezték el.) Személyesen csak Paul Verhoeven filmrendező, Tom Green komikus és Halle Berry vette a bátorságot, hogy személyesen tegye tiszteletét a díjkiosztón. A legemlékezetesebb alakítást Berry nyújtotta, aki tavaly Oscar-gálára is beillő ruhakölteményben, egyik kezében Oscar-díját, a másikban az Arany Málnát szorongatva mondta el köszönő beszédét.

Az elmúlt huszonöt év toronymagasan legjobb legrosszabb színésze Sylvester Stallone, aki harminc jelöléssel büszkélkedhet(ne), ebből tízet díjra is váltott. Sőt, 1985-ben a Rambo és a Rocky soros részéért egyszerre lett a legrosszabb színész, rendező és forgatókönyvíró, 2000-ben pedig megkapta az évszázad legrosszabb színésze címet is. A férfiak mezőnyében legközelebbi riválisa Kevin Costner 16 jelöléssel és 6 díjjal. A nők között Madonna tarolt: neki szinte minden mozis próbálkozását honorálták, 15 jelölést és 9 díjat gyűjtött össze, és persze ő az évszázad legrosszabb színésznője is. A női örökranglistán a második Bo Derek 11 jelöléssel és 6 díjjal. Minden idők legszörnyűbb filmje holtversenyben a John Travolta által tető alá hozott Háború a földön és a Showgirls 7-7 díjjal, a mérleg nyelve mégis az utóbbi felé billen, mert a Showgirls 13 jelölésével abszolút csúcstartó és ez lett az évszázad legrosszabb filmje is. Két olyan sztár van, akit ugyanazért a szerepért egyszerre jelöltek Oscarra és Arany Málnára: James Coco (1982, Only When I Laugh) és Amy Irving (1984, Yentl) - egyikük sem nyerte meg egyik díjat sem. Egyetlen ember van Hollywoodban, Brian Helgeland forgatókönyvíró, aki ugyanabban az évben kapta meg az Oscar-díjat és az Arany Málnát, igaz nem ugyanazért a filmért. A negyedszázados jubileumon Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó a legrosszabb Arany Málna-vesztes címre érdemesült, miután 25 év alatt nyolcszor jelölték Arany Málnára, de egyszer sem kapta meg azt.

A díjkiosztót sokáig bűvészboltban, iskolában, szállodai különteremben rendezték, a negyedszázados évfordulóra azonban egy színházat béreltek ki és az idén is ez lesz a helyszín. A tavalyi év sztárparádéjának megismétlődésére idén nincs esély, akkor ugyanis a Michael Moore Fahrenheit 9-11 című dokumentumfilmjében nyújtott „alakításáért" díjazták egyebek közt George W. Bush elnököt, Condoleezza Rice külügyminisztert és Donald Rumsfeld hadügyminisztert.

Az anti-Oscar idei nagy esélyese Tom Cruise és Jennifer Lopez(képünkön). Cruise a legrosszabb színész kategóriában verseng Will Ferrellel, Jamie Kennedy-vel, Dwayne Johnsonnal és Rob Schneiderrel a címért, de vásznon kívüli ripacskodásai és a szcientológiai egyház lelkes propagálása súlyosan eshet a latba.

A Málnások régi kedvence, Jennifer Lopez Jessica Albával, Hillary Duff-fal, Jenny McCarthy-val és Jenny Simpsonnal kell megküzdjön (utóbbi kettő különben három-három jelölést gyűjtött be). A filmek között a Maszk fia a favorit: az 1994-es nagysikerű film folytatása - Jim Carrey nélkül - nyolc jelölést kapott, de csak hajszállal marad el tőle a Hazárd megye Lordjai hét és a Dirty Love című film hat jelölésével.

(MTI Panoráma - Vladár Tamás)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
Aforizmák
„ A hiúságnak nincsenek fokozatai, legfeljebb az ügyességnek, amellyel eltitkoljuk."
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ