Dialektus Fesztivál 2009
Dátum: 2009. február 26., csütörtök, 15:55
Mintegy harminc európai ország dokumentumfilmjei szerepelnek a Dialektus Európai Dokumentum- és Antropológiai Film Fesztivál 2009 versenyprogramjában; a kedden kezdődő ötnapos budapesti mustra több helyszínen, kísérőprogramokkal várja az érdeklődőket – hangzott el a csütörtöki fővárosi sajtótájékoztatón.
Olyan filmek kerültek be a versenyprogramba, amelyek érzékenyen, ugyanakkor valósághűen mutatják be a kulturális különbségeket, valamint toleránsan reagálnak a különböző problémákra" - emelte ki Füredi Zoltán, a fesztivál egyik alapítója és igazgatója.

A 27 európai országból érkezett 47 versenyfilm rendezőinek többsége részt vesz a vetítéseken, amelyeket követően az érdeklődők beszélgethetnek az alkotókkal.

A filmeket négy kategóriában - Magyar valóság, Antropológiai filmek, Európai dokumentumfilmek, Európai diákfilmek - lehetett nevezni. A fesztivál fődíját, az Aranyszarvast a különböző szekciók legjobbjainak ítéli oda a nemzetközi zsűri. A fesztivál filmjeit az Országos Diákzsűri is értékeli, és a legjobbnak ítélt alkotást oklevéllel jutalmazza.

A hagyományokhoz híven idén is számos ingyenes kísérőprogram várja az érdeklődőket: lesznek szakmai programok, Boglár Lajos, az ELTE kulturális antropológia tanszékének alapítója munkásságát felelevenítő retrospektív vetítések, kiállítások és koncertek.

„Az idén különösen erős a szakmai program, amelynek homlokterében a dokumentumfilm-terjesztés lehetőségei állnak" - emelte ki Füredi Zoltán. Hozzáfűzte, hogy több magyar és külföldi tévécsatorna is képviselteti magát a szakmai fórumokon. Az érdeklődők egy sikeresen forgalmazott dokumentumfilmről szóló esettanulmánnyal is megismerkedhetnek.

A budapesti helyszínek mellett Kolozsváron és Pozsonyban is tartanak vetítéseket a fesztiválhoz kapcsolódva. Mindkét helyszínen közönségszavazás dönt a bemutatott alkotásokról.

A Dialektus Fesztivál különböző partnerfesztiváloknak, így az Eyes and Lenses, az Early Melons és a Jihlava nevű mustráknak is bemutatkozási lehetőséget kínál. Ezen fesztiválok filmjei mellett a nézők a legutóbbi Busho fesztivál díjnyertes filmjeit is megtekinthetik.

A fesztivál fő helyszíne a DocuArt kocsiszín, de lesznek vetítések a Vörösmarty moziban is. A különféle kísérőprogramoknak a Ráday Music Pub és a Fotocella Gallery and Café ad helyet.

A szombat esti díjátadót követően egész vasárnap vetíteni fogják a mustrán bemutatott filmeket.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„ A kor csak akkor számít, ha sajt vagy."
Helen Hayes
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ