Először hirdet versenyt a Titanic filmfesztivál
Dátum: 2006. március 9., csütörtök, 13:43
Először hirdet versenyt a Titanic Budapest Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek ez évi, március 30-án induló programjában több, mint ötven alkotás szerepel - közölték a szervezők csütörtökön. Az eseményt négy fővárosi helyszínen rendezik meg: az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Kossuth moziban, a Toldi moziban és az Örökmozgó Filmmúzeumban - olvasható a közleményben.

A tizenharmadik alkalommal meghirdetett Titanic fesztiválon a programban szereplő filmek közül nyolc kerül versenybe, az alkotásokat háromtagú nemzetközi zsűri bírálja el. A nyertes produkció képviselője a zárógálán veheti át a nyolcezer euró értékű, Hullámtörők elnevezésű fődíjat.

A mustra kínálatában egyéb művek mellett megtalálható a Pusher című dán trilógia harmadik része; a dél-koreai Kim Ki-duk új filmje, Az íj; a cseh szürrealista animációs alkotó, Jan Svankmajer legújabb filmje, a Lunacy; valamint az elmúlt évek egyik orosz fesztiválsikere, a 4.

A szervezők tájékoztatása szerint a nemzeti szekciók sorában az idén - a már hagyományosan önálló blokkban szereplő francia filmek mellett - az amerikai függetlenek, köztük Sundance-sikerfilmek kerülnek reflektorfénybe.

A „World Cinema" elnevezésű világfilmes szekció olyan régiókból és országokból (például Indonézia, Fülöp-szigetek) érkező alkotásokat vonultat fel, amelyek a hazai moziforgalmazásban eddig még nem szerepeltek. A borzongás kedvelőit az esti és éjszakai vetítéseken a „Midnight Madness" horrorfilmjei, a dokumentumfilmek barátait a „Filmdokk" várja. Önálló szekciót kapnak az elvarázsolt felnőttmesék és a bűnfilmek, míg a kallódó ifjúság problémáit megjelenítő drámák a „Tajtékos napok" blokkban láthatók - olvasható a közleményben.

Az április 9-ig tartó 13. Titanic Budapest Nemzetközi Filmfesztivált a Titanic Filmjelenlét Alapítvány szervezi, az esemény fő támogatója a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alapprogram, a Magyar Mozgókép Közalapítvány és a Fővárosi Önkormányzat.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
 
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
Aforizmák
„ A könnyű gondok beszélnek, a súlyosak némák."
Seneca
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ