Összművészeti tavaszi zsongás Győrben
Dátum: 2009. április 16., csütörtök, 12:01
Idén is impozáns felhozatalból, 78 országból érkező több, mint 1300 benevezett alkotásból válogatta ki az előzsűri azt a 67 filmet, amelyet a kortárs filmekre nyitott nézők a fesztiválon megtekinthetnek.

A már megszokott kínálaton – animációs, kisjáték-, kisérleti és dokumentumfilmek – mellett újdonságként egészestés játékfilmek is helyet kaptak a versenyprogramban. A MEDIAWAVE filmes programjának gazdája, Durszt György véleménye szerint e döntéssel nemcsak a fesztivál iránti érdeklődők körét sikerül kiszélesíteni, de az esemény nemzetközi rangján is emelnek.

A Győrben levetítésre kerülő filmek közül számos – többek között a Sundance Filmfesztiválon és a Cannes-i Filmfesztiválon - díjnyertes alkotás található; és a hazai filmforgalmazó rendszer ismeretében sajnos a MEDIAWAVE az egyedüli alkalom, amikor a magyar nagyközönség is találkozhat ezekkel. A versenyprogramban induló filmeket az Oscar díjas vágó amerikai Alan Heim, Vivi Dragan Vasile román operatőr és Nyakó Júlia színésznő által alkotott zsűri fogja értékelni.

A fesztivál keretében kerül sor a Velencei Filmfesztiválon Arany Oroszlán díjjal elismert A pankrátor (The Wrestler) magyarországi premierjére is, amelyben a nézők Mickey Rourke fergeteges visszatérésének lehetnek tanúi.

A korábbi évekhez hasonló erős felhozatallal találkoznak a kisjátékfilmek, az animációs, a kísérleti és a dokumentumfilmek iránt érdeklődők is. A párhuzamosan zajló különféle zenei programokra hangolva a zenei dokumentumfilmek idén is külön blokkban kapnak helyet. A fesztivál szervezői megemlékeznek az idén 50 éves Balázs Béla Stúdióról; a BBS 50 blokkban többek között Gazdag Gyula, Sándor Pál, Huszárik Zoltán, Schiffer Pál és társaik annak idején nagy hatású műveivel találkozhatnak a mai fiatalok.

A MEDIAWAVE ’09 kiemelt vendége Románia; az izgalmas, évről évre meglepetésekkel szolgáló román filmművészet terméséből láthatnak a nézők egy átfogó válogatást.

Az idei fesztivál 1969: erotika és forradalom címmel a bizonyára sokakat vonzó speciális tematikájú filmcsokor bemutatásának is helyet ad. A globális felmelegedés témájához kapcsolódva, a Reflex Környezetvédő Egyesülettel, a Magyar Természetvédők Szövetségével és a Climate Alliance-szal összefogva „Egy Földön élünk!” címmel előadásokkal, beszélgetésekkel, fotókiállítással fűszerezett vetítésekre kerül sor.

A MEDIAWAVE keretében április 30-án egész napos filmszakmai konferencia lesz, amely a magyar film jövőképét, a nemzeti támogatási formákat, az európai uniós támogatási lehetőségeket.

A MEDIAWAVE zenei programja is igen ígéretesnek tűnik: a Buenos Aires-i gettókból érkező Astillero együttes a „tango nuevo” reprezentánsaként vagy a kubai Omar Sosa zongorista, illetve a Julio Barreto dobossal és a mozambique-i Childo Thomassal felálló Omar Sosa Trio a latin zene iránt rajongóknak kínál ritka csemegét.

A zenei fesztivál egyik kiemelkedő eseménye a ma 82 éves Lee Konitz altszaxofonos jazzlegenda, illetve az általa vezetett, amerikai, német és izraeli zenészekből összeállt Minsarah formáció fellépése.

A MEDIAWAVE szervezői az eddigiekhez hasonlóan idén is törekednek arra, hogy a programok minél nagyobb része a közönség által ingyenesen látogathatók legyenek. Az április 26-án sorra kerülő MEDIAWAVE Pikniknek a város kedvelt szabadidős kikapcsolódási helye, az Aranypart ad helyet; az itt felállított 3 színpad egyikén lép fel többek között az Altaj hegység eldugott falvából érkező Artem, a torokhangú énekes valamint a több órás szeánszaikon a zenét transz-élménnyé varázsoló marokkói Abdeljalil Kodssi A Gnawa Trance Express együttes.

A wroclawi sikereken felbuzdulva Győr is helyet ad – május 1-én, 18 órakor - az u.n. „Thanks Jimi” fesztiválnak, amelyen Jimi Hendrix mai rajongói együtt adják elő a rock-legenda „Hey Joe” számát. A rendezők bíznak abban, hogy a Wroclaw főterén felállított tavalyi Guiness-rekord – 1951 amatőr gitáros alkotta alkalmi „együttes” – még felülmúlható…

       19. MEDIAWAVE – április 25.- május 2.


 

 
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„ Az ember addig marad fiatal, amíg nem irigyli a fiatalokat."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ