Nemzetközi animációs filmfesztivál Kecskeméten
Dátum: 2009. május 26., kedd, 14:57
Kilencedik alkalommal rendezik meg Kecskeméten június 17-től 21-ig az animációs filmfesztivált, melynek kísérőrendezvénye a nemzetközi animációs játékfilm fesztivál és az amatőr filmesek alternatív találkozója - közölte Mikulás Ferenc fesztiváligazgató kedden.

A fesztivál ideje alatt 425 film lesz műsoron, melyeket az Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központban, a Kecskeméti Ifjúsági Művelődési Központ Otthon Mozijában, a Város moziban, a Malom moziban és a főtéren felállított szabadtéri színpadon láthatnak az érdeklődők - mondta a fesztiváligazgató.

Mikulás Ferenc hangsúlyozta: a 9. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál az utóbbi két évben készült - a nemzetközi előzsűri által bemutatásra alkalmasnak ítélt - magyar animációs filmekből ad ízelítőt és díjazza azokat különböző kategóriákban.

A 6. Nemzetközi Animációs Játékfilm Fesztivál keretében az európai animációs játékfilmek két műfajban versenyeznek: a televíziós és a mozifilmek kategóriájában. Itt is nemzetközi zsűri válogatja és bírálja el a nevezett alkotásokat.

Mikulás Ferenc kiemelte: az Alternatív KAFF Fesztivál lehetőséget kíván teremteni az amatőr filmkészítő fiatalok bemutatkozására.

A fesztiváligazgató szerint a több mint két évtizedes múltra visszatekintő animációs filmfesztivál egyedülálló rendezvény Magyarországon, de a világban is a 12 legjelentősebb animációs fesztivál között tartják számon.

A kétnyelvű (angol-magyar) fesztivált évek óta támogatja az Európai Unió MEDIA programja, az Európai Filmfesztiválok Szövetsége és az ASIFA (Animációs Filmművészek Világszövetsége).

A versenyprogramok mellett három egyéb műsorblokk is lesz retrospektív, információ és panoráma elnevezéssel.

A retrospektív programban a 70 éves Gémes Józsefet köszöntik, Ternovszky Béla Macskafogóját és Gusztáv filmjeit is a főtéren vetítik. A közelmúltban elhunyt Macskássy Kati rajzfilmes rendezőre, Bálint Ágnesre és Imre István bábfilm-rendezőre televíziós munkáik vetítésével emlékeznek meg.

Az információs programban levetítik a versenyprogramból kimaradt, de az elő zsűri által bemutatásra érdemesnek talált alkotásokat. A panoráma programban a zsűri tagjainak filmjeiből összeállított válogatások mellett több nemzet animációs filmkultúrájával ismertetik meg a szakma várhatóan több, mint 450-500 regisztrált hazai és külföldi képviselőjét.

Mikulás Ferenc felhívta a figyelmet arra, hogy a legnagyobb érdeklődés várhatóan a mintegy 30 korábbi Oscar-díjas rövid animációs film bemutatása iránt lesz, mert ilyen program még egyetlen fesztiválon sem volt.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Két bíboros szemrehányást tett Rafaellónak, hogy egy festményen Péter és Pál apostol arcát nagyon pirosra festette.
 
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
Aforizmák
„Szépen élni, ameddig lehet, és szépen meghalni, amikor kell."
Benedek Marcell
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ