Titanic tizenharmadszor
Dátum: 2006. március 23., csütörtök, 18:41
Immár tizenharmadik alkalommal indul útjára a Titanic fesztiválhajója. A 2005-ös tavaszi kezdés sikerén felbuzdulva – mikor is közel 20 ezren látogatót regisztráltak – a szervezők idén ismét március végén szedik fel a horgonyokat, hogy másfél hetes mozis körutazás keretében mutassák be a világ minden tájáról érkező filmrakományt. A fesztivált a március 29-i gálán dr. Schiffer János, Budapest főpolgármester-helyettese nyitja meg.

Nevéből adódóan a rendezvényt szervező Titanic Filmjelenlét Alapítvány célja a kezdetektől fogva az volt, hogy kiemelkedő filmművészeti alkotásokat hozzon el Magyarországra és mutasson be a filmbarát  közönségnek – akár csak egy fesztivál erejéig is. A Titanicon volt először látható az Amélie csodálatos élete, Quentin Tarantino kultuszfilmje, a Kutyaszorítóban és Wong Kar-wai Csungking Expressze. A fesztivál a sztárrendezők műveinek bemutatása mellett mindvégig igyekezett a fiatalokra irányítani a figyelmet: a Titanic mutatta be elsőként Enyedi Ildikó Tamás és Juli című filmjét, a Kontrollal világhírűvé vált Antal Nimród videoklip-válogatását, valamint az idei filmszemle-fődíjas Pálfi György debütáló filmjét, a Hukklét. A fesztivál keretében 12 év alatt többek között Peter Greenaway, Jafar Panahi, Philip Ridley, Volker Schlöndorff és Mathieu Kassovitz látogatott el Budapestre.

Az idei programba 31 országból 61 filmet válogattak össze a szervezők, a kínálatban 50 nagyjátékfilm, 8 dokumentumfilm és 3 rövidfilm található.

Itt lesz a 2005-ös Cannes-i Filmfesztiválon Arany Kamera-díjjal kitüntetett  Te meg én és minden ismerősünk (Me and you and everyone we know). Miranda Julie magányos emberekről szóló filmje igazi fesztiválsiker: a Cannes-i elismerésen kívül többek között megkapta a San Francisco-i Filmfesztivál közönségdíját, a legjobb elsőfilmesnek járó díjat a Stockholmi Filmfesztiválon, valamint a Sundance Filmfesztivál különdíját. Szintén Cannes-i sikerfilm a Melquiades Estrada három temetése (legjobb forgatókönyv, legjobb férfi alakítás: Tommy Lee Jones). Számos díjjal büszkélkedhet a radikális, tabudöntögető író, Vlagyimir Szorokin forgatókönyvéből készült 4 is. Látható lesz a Cannes-i Arany Pálma-nyertes A gyermek (L’Enfant), melynek premierjét a sokszoros díjnyertes belga rendezőpáros Dardenne-fivérek munkáit felvonultató retrospektív vetítéssorozat kíséri a Cirko – Másképp Alapítvány és a Titanic Fesztivál közös szervezésében.

A filmek szokás szerint tematikus blokkokba rendeződnek. Most is külön szekcióban, Tajtékos napok néven látható egy válogatás kallódó ifjú hősökről szóló filmekből; a Bűn mélységei blokk pedig idén is a titokzatos bűnfilmekkel telik meg. Folytatva a tavalyi Anime-náció hagyományát a Felnőttmesék fedélzetére furcsa, egyedi technikájú – többnyire animációs és báb – varázsmesék kerültek. A legfrissebb és legújítóbb francia alkotásokat láthatjuk, ha a Francia zátonyok felé vesszük az utat; míg a fesztivál nézőit most először Világkörüli út is várja: a szekcióban olyan régiókból és olyan országokból is mutatunk be filmeket, amelyek a magyar moziforgalmazásban még sosem jelentek meg (Indonézia, Fülöp-szigetek). Hasonlóan ritkák a magyar mozikban az igényes és különleges horrorfilmek: a borzongások és rejtelmek szerelmeseit a Tengervér szekció csalogatja. Erős és különleges amerikai függetlenfilmeket kínál a több Sundance-sikert is rejtegető Amerika felfedezése, a Filmdokk szekció igényes dokumentumfilmek-válogatásában pedig rockzenei témájú alkotások is láthatóak. 

Idén először a széles filmmerítés mellett egymással is versengenek a friss alkotások. A versenybe került filmek közül háromtagú nemzetközi zsűri választja ki a legjobbat. A zsűri elnöke Shane Danielsen, az Edinburgh-i Filmfesztivál művészeti igazgatója, tagjai Báron György filmesztéta, a Magyar Filmkritikusok Szövetségének elnöke és Nils Klevjar Aas, a Norvég Filmalapítvány vezető munkatársa. A Görömbei Luca iparművész által tervezett, 8000 eurós Hullámtörők-díjért a különböző szekciókban kilenc alkotás vetélkedik. A díjat az április 8-i zárógálán dr. Bozóki András kulturális miniszter, a fesztivál fővédnöke adja át.

A fesztivál a zsűritagokon kívül számos világhírű filmest lát vendégül: Magyarországon köszönthetjük Timothy és Stephen Quay-t, akiknek első nagyjátékfilmjét, az 1995-ös Benjamenta-intézetet a 4. Titanic Filmfesztivál nagy sikerrel vetítette. A Quay-fivérek idén személyesen vesznek részt a Földrengések zongorahangolója (The Piano Tuner of Earthquakes) című filmjük bemutatóján. Érkeznek a Zúzmarás (Frostbiten) című svéd horror alkotói, Anders Banke rendező és Magnus Paulsson producer, az osztrák dokumentumfilmes, Paul Rosdy (Új világ /Neue Welt), valamint a 4 című orosz film rendezője, Ilja Krzanovszkij.

www.titanicfilmfest.hu

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
Aforizmák
„ Mutassatok nekem hat sort bárki írásából, s én találok benne olyat, amiért fel lehet akasztani."
Armand Jean Du Plessis Richelieu
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ