Pénteken kezdődik a 6. miskolci CineFest
Dátum: 2009. szeptember 10., csütörtök, 14:08
Pénteken délután a miskolci Színészmúzeumban a Gaál Franciska-kiállítás megnyitójával, majd ezt követően a Művészetek Házában tartandó gálaesttel elkezdődik a 6. CineFest, azaz a miskolci Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja.

Péntek este kerül sor az első versenyvetítésre is, az Utolsó idők premierjére, amit 21 órakor Harcsa Veronika koncertje követ. A Művészetek Házában zajló fesztivál minden vetítése nyilvános és ingyenes - mondta el Madaras Péter programigazgató csütörtökön, a fesztiválról tartott tájékoztatón.

Nem mindennapi programokon vehetnek részt az érdeklődők szeptember20-ig, a 77 kiválasztott film mellett igazi csemegékkel szolgálnak a szervezők. A fesztivál sokat fejlődött az utóbbi években, és lassan valóban rászolgál a „nemzetközi filmfesztivál" jelzőre - tette hozzá.

Kifejtette: a CineFest ugyanis a jó filmek mellett valódi világsztárokkal szolgál az idén. Példaként említette, hogy életműdíjasa a zseniális operatőr, a lengyel Slawomir Idziak lesz, míg a miskolci születésű Oscar-díjas magyar forgatókönyvíró, Pressburer Imre (avagy Emeric Pressburger) emlékét unokája, a szintén Oscar-díjas Kevin Macdonald (Az utolsó skót király rendezője) idézi fel a szeptember 13-iki nyilvános workshopon.

Mint mondta, Slavomir Idziak nevét sokan talán nem ismerik, de a világ egyik legjobb operatőrének filmjeit biztosan látták. „Gondoljanak Juliette Binoche-ra a Három szín: kékből, Irene Jacobra a Veronika kettős életéből vagy a Rövidfilm a gyilkolásról legendás, megrázó képsoraira. Ridley Scott filmjére, A sólyom végveszélyben című alkotásra vagy éppen a 2007-es Harry Potter és a Főnix rendjére. Mindet ő fényképezte" - részletezte. 1991-ben a Velencei Filmfesztiválon megkapta a legjobb operatőrnek járó díjat, 2002-ben pedig Oscar-díjra jelölték. Most pedig a CineFesten életműdíjjal tüntetik ki, amelynek átadására a nyitóünnepségen kerül sor.

A fesztivál idei zsűrijének elnöke Ronald Bergan brit filmtörténész és kritikus, a FIPRESCI egykori alelnöke lesz, a hazai szakemberek közt láthatjuk Novák Emil Balázs Béla-díjas operatőrt és Török Ferenc rendezőt is. A külföldi zsűritagok közé sikerült megnyerni Fritz Urschitz bécsi fotóművészt és Eric Rulliat fiatal francia színészt is, aki Ridley Scott Robin Hoodjában Russell Crowe oldalán jelenik meg nemsokára a mozikban.



(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
Egyszer azt kérdezte egy lord G.B.Shaw-tól: – Igaz, hogy az ön apja szabó volt? – Igaz! – felelte az író. – Akkor miért nem lett ön is szabó?
Aforizmák
„ Különbözöm, tehát vagyok."
Ignotus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ