Ma kezdődik a CineFest Miskolcon
Dátum: 2009. szeptember 11., péntek, 7:50
Ma kezdődik a CineFest, azaz a miskolci Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja; a rendezvényre 45 országból több mint 400 filmet neveztek, végül 5 kategóriában 77 alkotást vetítenek a borsodi megyeszékhelyen, a Művészetek Házában szeptember 11. és 20. között.

A miskolci Színészmúzeumban a Gaál Franciska-kiállítás megnyitójával indul a program, ezt követően a Művészetek Házában gálaesttel kezdődik a 6. CineFest.

Muszatics Péter, a fesztivál kommunikációs igazgatója az MTI-nek azt mondta, a szervezők elsődleges célja a mustrával a bemutatkozási lehetőség megteremtése volt a 35 éven aluli filmesek számára nagyjátékfilm, kisjátékfilm, dokumentumfilm, animációs film és évente egy-egy speciális kategóriában.

Az elmúlt években a CineFest igazi nemzetközi filmfesztivállá nőtte ki magát, ahol rangot jelent a megmérettetés. Idén látható lesz például Duncan Jones - aki nem más, mint David Bowie fia - filmje, a Moon, Sam Rockwell és Kevin Spacey főszereplésével.

A seregszemlére 45 országból több mint 400 filmet neveztek, végül 5 kategóriában 77 alkotást vetítenek. Ezek között több hazai, sőt európai premier lesz. A magyar filmesek nagyjátékfilmes kategóriában versenyre nevezett alkotásai sorában ott lesz Mátyássy Áron Utolsó idők című filmje és a Rózsaszín sajt Tóth Barnabásról. A koncertprogramban Harcsa Veronika, a Zagar és a Singas Project fellépéseit is megtaláljuk. A Zagar jövő pénteki fellépése után a DJ-pulthoz Pálfi György rendező áll be.

A CineFest nyitóünnepségén átadják az életműdíjat Slawomir Idziaknak, aki többek között a Három szín: kék, a Veronika kettős élete, a Rövidfilm a gyilkolásról, A sólyom végveszélyben és a Harry Potter és a Főnix rendje operatőre. Részese volt Krzysztof Kieslowski legnagyobb sikereinek, tizennégy Zanussi-film operatőre volt, majd Hollywoodban is a legnagyobbakkal dolgozott együtt. 1991-ben a Velencei Filmfesztiválon megkapta a legjobb operatőrnek járó díjat, 2002-ben Oscar-díjra jelölték.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
1937-ben meghívtak néhány magyar művészt Londonba, VI. György koronázására. A meghívottak között volt Aba-Novák Vilmos is.
 
Egy újságíró megkérdezte Mark Twain-t, igaz-e, hogy már hosszabb ideje dolgozik egy nagyobb lélegzetvételű színdarabon.
Aforizmák
„ A kísértéstől egyféleképpen szabadulhatunk meg: ha megadjuk magunkat neki."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ