Finn alkotó nyerte a CineFest fődíját
Dátum: 2009. szeptember 19., szombat, 20:54
A CineFest, azaz a miskolci Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja fődíját - a Pressburger Imre-díjat - a finn Thomas nyerte; Miika Soini játékfilmje az öregedésről fest minden pátosztól mentes képet a főszerepben Finnország egyik legjobb színészével - ismertette a szombati záró gálaest eredményeit Muszatics Péter, a fesztivál kommunikációs igazgatója.

A részletek kapcsán elmondta: a különdíj Mátyássy Ároné lett az Utolsó időkért, míg "A jövő reménysége"-díjat - illetve a diákzsűri díját is - Felméri Cecília kapta erotikus meséjéért, a Kakukkért.

A lengyel Złota Rybka lett a legjobb dokumentumfilm, az animációs blokk fődíját David Lopez Retamero, a nemzetközi kritikusi zsűri díját Duncan Jones (Moon), míg a daazo.com online közönségdíját Villányi Dániel (Skatulya) nyerte - fűzte hozzá.

Arról is beszámolt, hogy a CineFest életműdíját Sławomir Idziak lengyel operatőr, Krzysztof Kieslowski - és még számos nagy rendező - kongeniális alkotótársa kapta, aki mesterkurzust is tartott Miskolcon.

A filmmustra programjainak keretében nagyszabású konferencia részeként a város Oscar-díjas szülöttére, Emeric Pressburgerre emlékezett unokája, Kevin Macdonald, emellett érdekes workshopot rendeztek a húsz évvel ezelőtti rendszerváltást feldolgozó filmekről - foglalta össze az eseményeket a kommunikációs vezető.

Mint mondta, a Roma-kép programon a "fontos és kényes témát őszintén és komolyan elemezték a résztvevők", ezen kívül fókuszban voltak a nők is egy tematikus válogatás erejéig. Fellépett Harcsa Veronika, a Zagar és a Singas Project, a Dj-pultban pedig Pálfi György rendező állt.

Megjegyezte: a CineFest jó úton halad afelé, hogy Magyarország legjobb nemzetközi filmfesztiválja legyen. A rekordszámú fesztiválvendég, a nagyon erős versenyprogram, a minden eddiginél jobb nagyjátékfilmes mezőny, a sztárvendégek, a szakmai programok színvonala mind erre enged következtetni. A fesztivál ugyanakkor megőrizte barátságos karakterét: "itt jól elbeszélget egymással kritikus, rendező, színész és a néző egy-egy Jameson mellett" - tette hozzá.(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Tanguy apó műkereskedésének kirakatába gyakran ki voltak téve fiatal művészek munkái. Egy járókelõ megpillantott a kirakatban egy Cézanne csendéletet, mely négy almát ábrázolt. Betért a kis üzletbe, s megkérdezte, mennyibe kerül a kirakatban lévõ kép?
Aforizmák
„ Számomra az öregkor mindig tizenöt évvel több, mint amiben éppen vagyok."
Bernard M. Baruch
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ