Kihirdették az Emmy-díj idei nyerteseit
Dátum: 2009. szeptember 21., hétfő, 7:37
Bár voltak új arcok a nyertesek között, nem okozott túl sok meglepetést az amerikai „televíziós Oscar-díjak" kiosztása: idén is a Reklámőrültek és A stúdió lett a legjobb tévésorozat a dráma, illetve vígjáték kategóriában. A tévécsatornák közül pedig – mint rendesen – az HBO gyűjtötte be a legtöbb trófeát.
Több mint hétezren ülték végig a 61. Emmy-díjátadó ceremóniát vasárnap este a hollywoodi Nokia Színházban. A Variety értékelése szerint a háromórás műsor átlendült ugyan a tavalyi mélyponton, de a díjátadások és köszönőbeszédek monotóniáját továbbra sem sikerült megtörni. A szemek inkább az óriás kivetítőkre szegeződtek a színpad helyett, s így a meghívottak valójában semmivel sem kaptak többet, mintha otthon nézték volna a közvetítést.

Történt ugyan egy kísérlet arra, hogy az Amerikai Televíziós Művészeti Akadémia díjait nyolc kategóriában hamarabb osszák ki és csak a felvételt applikálják a programba, ez a próbálkozás azonban megbukott a tévéstúdiók ellenállásán.

Először vehette kezébe a legjobb tévészínészeknek járó Emmy-szobrot többek között Toni Collette (Tara alteregói), Jon Cryer (Két pasi meg egy kicsi) és Kristin Chenoweth (Halottnak a csók).

Míg az ausztrál Collette „őrületes találkozásnak" nevezte az élményt, Chenoweth egyik szeme nevetett, míg a másik sírt, mivel sorozatát épp most szüntette meg az ABC. „Köszönöm az Akadémiának, hogy egy olyan sorozatot ismert el, ami nincs többé" - mondta.

A hatalom hálójában című drámai sorozatból Glenn Close, A stúdió című vígjátékból pedig Alec Baldwin tudott duplázni: mindketten másodszor kaptak alakításukért Emmyt.

A stúdió című sorozat egyik alkotója, egyben szereplője, Tina Fey szertelen jókedvében a tévécsatornának hálálkodott: „köszönjük az NBC-s barátainknak, hogy műsoron tartottak minket, holott többe kerülünk, mint egy talkshow". Ezzel Jay Leno új tévéműsorára célzott, amiről az NBC többször megjegyezte, hogy olcsóbb, mint egy tévédráma.

Baldwin, aki Rob Lowe-tól vette át a díját, azzal okozott derültséget, hogy kijelentette: simán elcserélné a szobrot, ha úgy nézhetne ki, mint Lowe.

A tévécsatornák versenyében - ahogy évek óta mindig - vasárnap ismét az HBO gyűjtötte be a legtöbb elismerést, 21 díjjal vezetve a mezőnyt. Az NBC a tavalyi 10 Emmy után alaposan belehúzott: összesen 16 díjjal távozott a gáláról. Az ABC 11 szobrot, a Fox tízet, a CBS és a PBS pedig egyaránt nyolcat vihetett haza tévéműsoraiért.

A kábeltévék között sem csak az HBO számára termett babér, a Showtime hat díjat nyert - az egyiket az említett Toni Collette kapta a legjobb vígjátékbeli színésznő kategóriájában. Az AMC a Reklámőrültekkel és a Breaking Baddel szedett össze öt Emmyt. A Comedy Central három, az FX pedig két díjjal távozott.

Bryan Cranston - aki a Breaking Bad című sorozatban nyújtott játékával szintén másodszor harcolta ki magának az Emmyt - arról beszélt a színpadon, hogy már csak az ő tanárból lett drogdíler szerepe is mutatja, mennyit változott a tévé - előnyére. „A televíziózás egy újabb aranykorát éljük" - jelentette ki a színész.

A valóságshow és valóságshow-műsorvezető kategóriában szintén a tavalyi nyertesek kapták a díjat. A legjobb show az Amazing Race lett, míg a legjobb házigazda a Survivor vezetője, Jeff Probst.

Egyébként a színpadon átnyújtott, szárnyas, karcsú női alakot formázó Emmy-díjak csak a műsor kellékei. Az igazi díjakat, amelyeket gondosan őriznek, hazafelé menet vehetik át a nyertesek, a hozzá tartozó, nevüket megörökítő feliratot pedig később kapják meg postán.


(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„ A lángész számára a földön csak egy hely van, ahol menedéket élvezhet, és ez – a sír."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ