Kihirdették az Emmy-díj idei nyerteseit
Dátum: 2009. szeptember 21., hétfő, 7:37
Bár voltak új arcok a nyertesek között, nem okozott túl sok meglepetést az amerikai „televíziós Oscar-díjak" kiosztása: idén is a Reklámőrültek és A stúdió lett a legjobb tévésorozat a dráma, illetve vígjáték kategóriában. A tévécsatornák közül pedig – mint rendesen – az HBO gyűjtötte be a legtöbb trófeát.
Több mint hétezren ülték végig a 61. Emmy-díjátadó ceremóniát vasárnap este a hollywoodi Nokia Színházban. A Variety értékelése szerint a háromórás műsor átlendült ugyan a tavalyi mélyponton, de a díjátadások és köszönőbeszédek monotóniáját továbbra sem sikerült megtörni. A szemek inkább az óriás kivetítőkre szegeződtek a színpad helyett, s így a meghívottak valójában semmivel sem kaptak többet, mintha otthon nézték volna a közvetítést.

Történt ugyan egy kísérlet arra, hogy az Amerikai Televíziós Művészeti Akadémia díjait nyolc kategóriában hamarabb osszák ki és csak a felvételt applikálják a programba, ez a próbálkozás azonban megbukott a tévéstúdiók ellenállásán.

Először vehette kezébe a legjobb tévészínészeknek járó Emmy-szobrot többek között Toni Collette (Tara alteregói), Jon Cryer (Két pasi meg egy kicsi) és Kristin Chenoweth (Halottnak a csók).

Míg az ausztrál Collette „őrületes találkozásnak" nevezte az élményt, Chenoweth egyik szeme nevetett, míg a másik sírt, mivel sorozatát épp most szüntette meg az ABC. „Köszönöm az Akadémiának, hogy egy olyan sorozatot ismert el, ami nincs többé" - mondta.

A hatalom hálójában című drámai sorozatból Glenn Close, A stúdió című vígjátékból pedig Alec Baldwin tudott duplázni: mindketten másodszor kaptak alakításukért Emmyt.

A stúdió című sorozat egyik alkotója, egyben szereplője, Tina Fey szertelen jókedvében a tévécsatornának hálálkodott: „köszönjük az NBC-s barátainknak, hogy műsoron tartottak minket, holott többe kerülünk, mint egy talkshow". Ezzel Jay Leno új tévéműsorára célzott, amiről az NBC többször megjegyezte, hogy olcsóbb, mint egy tévédráma.

Baldwin, aki Rob Lowe-tól vette át a díját, azzal okozott derültséget, hogy kijelentette: simán elcserélné a szobrot, ha úgy nézhetne ki, mint Lowe.

A tévécsatornák versenyében - ahogy évek óta mindig - vasárnap ismét az HBO gyűjtötte be a legtöbb elismerést, 21 díjjal vezetve a mezőnyt. Az NBC a tavalyi 10 Emmy után alaposan belehúzott: összesen 16 díjjal távozott a gáláról. Az ABC 11 szobrot, a Fox tízet, a CBS és a PBS pedig egyaránt nyolcat vihetett haza tévéműsoraiért.

A kábeltévék között sem csak az HBO számára termett babér, a Showtime hat díjat nyert - az egyiket az említett Toni Collette kapta a legjobb vígjátékbeli színésznő kategóriájában. Az AMC a Reklámőrültekkel és a Breaking Baddel szedett össze öt Emmyt. A Comedy Central három, az FX pedig két díjjal távozott.

Bryan Cranston - aki a Breaking Bad című sorozatban nyújtott játékával szintén másodszor harcolta ki magának az Emmyt - arról beszélt a színpadon, hogy már csak az ő tanárból lett drogdíler szerepe is mutatja, mennyit változott a tévé - előnyére. „A televíziózás egy újabb aranykorát éljük" - jelentette ki a színész.

A valóságshow és valóságshow-műsorvezető kategóriában szintén a tavalyi nyertesek kapták a díjat. A legjobb show az Amazing Race lett, míg a legjobb házigazda a Survivor vezetője, Jeff Probst.

Egyébként a színpadon átnyújtott, szárnyas, karcsú női alakot formázó Emmy-díjak csak a műsor kellékei. Az igazi díjakat, amelyeket gondosan őriznek, hazafelé menet vehetik át a nyertesek, a hozzá tartozó, nevüket megörökítő feliratot pedig később kapják meg postán.


(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
 
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
Aforizmák
„ Akit szeretünk, azt egészen boldoggá, vagy ha ez nem lehetséges, egészen boldogtalanná akarjuk tenni."
La Bruyére
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ