I. Európai-Magyar Cigány Filmfesztivál
Dátum: 2009. december 7., hétfő, 11:55
Önálló cigány filmfesztivál Magyarországon még nem volt, noha a különböző fesztiválokon szép számmal láthatunk a cigányságról készített filmeket.

Számos roma témájú film készült és készül folyamatosan, de a közönséghez alig jutnak el, pedig ezek a filmek egyrészt olyan problémákat dolgoznak fel, amelyek az egész magyar társadalom fontos kérdései, másrészt bepillantást engednek a cigányság életébe, kultúrájába, szokásaiba, hagyományaiba, és árnyaltabbá teszik a róluk kialakított képet.
 
A mai magyar társadalomban az elmúlt évtizedekhez képest példátlan módon megerősödött egyes társadalmi csoportokban a cigányellenes hangulat.
 
A fesztiválon – ami december 9-től 13-ig tart – a műsorra tűzött filmek a különböző származású emberek közötti azonosságot és nem a különbséget szeretnék hangsúlyozni amellett, hogy bemutatják a cigány kultúra értékeit, a cigányság magyar kultúrában és a történelemben  betöltött szerepét is. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok  a médiabeli híradásokkal ellentétben reálisabb képet kapjanak a hazai cigányságról.
 
Éppen ezért a Kino moziban jelképes összegért, 100 Ft-ért lehet jegyet kapni. Az Örökmozgó Filmmúzeumban a 11 filmre bérletet lehet váltani 1100 Ft-ért. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban pedig a nyitó ünnepségünkre a belépés ingyenes. 

A fesztivál keretében a filmek témafelvetésével kapcsolatos beszélgetésekre is sor kerül a Kino moziban december 9-12-ig naponta 18.30-as kezdéssel.
 
A fesztivál létrejöttét támogatta: a Nemzeti Filmarchívum és az Örökmozgó Filmmúzeum munkatársai; az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Kino Mozi vezetői; a Soros Alapítvány és az Open Society Institute és a Budapesti Fővárosi Önkormányzat Turisztikai Hivatala.

A fesztivál létrejöttét segítette a CineFest, a Docuart, a Dunatáj Alapítvány, a Felhőc Produkció, a Pelagi Film és az OSA.

A filmvetítésekre a Kino moziban (XIII. Budapest, Szent István krt 16.) és az Örökmozgó Filmmúzeumban (VII. Budapest, Erzsébet krt. 39.) kerül sor.

A fesztivál ünnepélyes megnyitója 2009. december 8-án (kedd) 19.00 órakor kezdődik az Uránia Nemzeti Filmszínházban (VIII. Rákóczi út 21.)   

A megnyitó napján ünnepi rendezvény várja az érdeklődőket.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Victor Hugo a nagy francia író egyszer sürgős munka előtt állt. Mivel nem bízott eléggé abban, hogy végig kitart feladata mellett, félig levágta a szakállát és félig a haját, az ollót pedig kidobta az ablakon.
 
„Évekkel ezelőtt Illyés Gyula Kegyenc című darabját mutattuk be a Madáchban. Gyula bácsi az egyik próbát meglátogatta és kérte: ne tiszteljük annyira a darabját.
Aforizmák
„ Céltalan élet nem lehet tiszta."
Anton Pavlovics Csehov
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ