Vasárnap adják át a Golden Globe filmdíjakat
Dátum: 2010. január 15., péntek, 11:32
Vasárnap Los Angelesben 67. alkalommal adják át az Oscar-díj „előfutárának" is tekintett Arany Glóbusz (Golden Globe) filmdíjakat. A győztesek a hagyományok alapján jó eséllyel reménykedhetnek a filmvilág legrangosabb kitüntetésében, az Oscar-díjban is.

Először 1944-ben látogattak amerikai filmcsillagok a 20th Century Fox stúdióiba, hogy megtekintsék az előző év filmtermésének külföldi újságírók által kiválasztott legjavát. A sikert látva a kritikusok úgy döntöttek, az eseményt évente megrendezik, méghozzá függetlenségüket bizonyítandó az Oscar-díjkiosztó előtt. A győzteseknek járó szobrocska 1945-re készült el; a kis talapzaton álló, földgolyót mintázó aranygömböt egy filmszalag öleli körül.

Az eredeti három kategória helyett napjainkban már 25-ben dönt a Hollywoodi Külföldi Sajtószövetség (HFPA) mintegy 90 tagja, a mozifilmes kategóriák mellett tévésorozatokért is osztanak díjat. A gála televíziós közvetítését több mint 160 országban veszik át.

A jelölési időszak mindig előző év október 1-jén kezdődik. A díjat 1958-ig újságírók adták át, akkor azonban Frank Sinatra, Dean Martin és Sammy Davis Jr. whiskyvel és cigarettával a kezében a színpadra viharzott és „ellopta a show-t". Produkciójukat a következő évben megismételték, ekkor azonban már a szervezők kérésére. Hagyomány a Miss és Mr. Golden Globe megválasztása is a hírességek gyermekei közül: a kitüntetett (idén Mavis Spencer) a díjátadásban segédkezik.

A legtöbb, szám szerint hat kitüntetéssel Jack Nicholson dicsekedhet, öt díjat négyen kaptak (Francis Ford Coppola, Shirley MacLaine, Oliver Stone és Rosalind Russell - utóbbi annyiban „kakukktojás", hogy az Oscar-díjat soha nem szavazták meg neki). A jelölések terén Jack Lemmon (22), illetve Meryl Streep (11) a csúcstartó, utóbbit idén két vígjátékért (Julie és Julia, Egyszerűen bonyolult) is Arany Glóbuszra jelöltek.

Hármas befutóra eddig egy példa volt, 1989-ben Jodie Foster, Sigourney Weaver és Shirley MacLaine megosztva kapta a legjobb színésznő díját. A legfiatalabb győztes 1980-ban az akkor kilencéves Ricky Schroeder, a legidősebb 1990-ben a 80 éves Jessica Tandy volt. A filmek közül a Száll a kakukk fészkére az egyetlen, amely valamennyi fő kategóriában diadalmaskodott, a Nem félünk a farkastól és a Keresztapa harmadik része viszont hét jelölés után maradt díjazatlan.

A díjat két alkalommal nem vették át: 1970-ben a Z, avagy egy politikai gyilkosság anatómiája készítői nehezményezték, hogy a legjobb film helyett „csak" a legjobb külföldi film kategóriában indulhattak, 1973-ban pedig Marlon Brando az „amerikai imperializmus" ellen tiltakozott (abban az évben az Oscar-gálára sem ment el).

Két éve a forgatókönyvírók sztrájkja miatt csak a díjkiosztó sajtótájékoztatót tartották meg, így Steven Spielberg tavaly vette át életműdíját. A 2009-es gála különlegessége volt, hogy posztumusz díjat kapott a 2008-ban, 29 éves korában elhunyt ausztrál Heath Ledger A sötét lovag mellékszerepéért (ugyanezért később posztumusz Oscar-díjjal is elismerték).

Idén az 1995 óta házigazda nélkül futó show-t Ricky Gervais brit komikus vezényli le. Egy kitüntetett neve már ismert - a Cecile B. DeMille életműdíjat Martin Scorsese rendező veheti át.


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„ Amit nem értünk, azt véletlennek nevezzük."
Teller Ede
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ