Jancsó Miklós életműdíjat kap
Dátum: 2010. március 24., szerda, 11:44
Munkássága elismeréseként Jancsó Miklóst életműdíjjal tünteti ki a pozsonyi Febiofest nemzetközi filmfesztivál. A világhírű magyar filmrendező személyesen veszi át az elismerést vasárnap este Pozsonyban ünnepélyes keretek között.

Pénteken kezdődik Pozsonyban a hetedik művészet nemzetközi ünnepe, a Febiofest filmfesztivál. Szlovákia rangos filmes eseménye Jancsó Miklóst életműdíjjal tünteti ki, melyet a világhírű magyar alkotó személyesen vesz át vasárnap este Pozsonyban. A jeles alkalomból a Febiofest felejthetetlen Jancsó-filmeket tűz műsorra: a locarnói díjas Szegénylegények (1965), a Fényes szelek (1968), a Cannes-ban díjazott Még kér a nép (1971), a chicagói díjas Szerelmem, Elektra (1974), a Velencében kitüntetett Szörnyek évadja (1986) és a Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten (1998) című játékfilmeket vetítik Pozsonyban. A fesztivál közönségének a hétvégén személyesen is alkalma lesz találkoznia a világhírű filmnyelv-újítóval.

A Febiofesttel párhuzamosan a közkedvelt berlini Brotfabrik mozi is műsorra tűzi Jancsó Miklós több játékfilmjét a napokban. A retrospektív vetítéssorozathoz kapcsolódva a tekintélyes Berliner Zeitungban terjedelmes interjú jelent meg a magyar rendezővel „Mozi, mint a méz – Jancsó Miklós a nagy magyar filmrendező a jó királyokról, filmről és valóságról” címmel.

 

 

 

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Aforizmák
„Az egyetlen hasznos hazugság a gyógyszer."
Platón
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ