Megkezdődött a Titanic filmfesztivál
Dátum: 2010. április 7., szerda, 21:53
A fantasztikus Róka úr című, Oscar-díjra is jelölt animációs film magyarországi premierjével szerdán este kezdetét vette a 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapesten.

Germánné Vastag Györgyi, a Fővárosi Közgyűlés Oktatási és Ifjúságpolitikai Bizottságának elnöke a fesztivált megnyitó beszédében kiemelten szólt a rendezvény több mint másfél évtizedes múltjáról, bámulatos sikertörténetnek nevezve azt.

Kiemelte: a fesztivál mára önálló intézménnyé vált, hiszen minden évben az aktuális filmtermés nehezen hozzáférhető, de legnagyobb művészi értékkel bíró alkotásait mutatja be. Méltatta a szervezők munkáját is, mondván, a legfrissebb filmtermés javát hozzák el évről évre a budapesti közönségnek.

A csütörtökön induló vetítéseken huszonöt ország 61 filmjével, külföldi vendégekkel, szakmai programokkal és közönségtalálkozókkal várják az érdeklődőket az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban, az Örökmozgó Filmmúzeumban és a Kinóban.

A szerda esti premiert követően április 15-én a nagyközönség is láthatja a Titanicon Wes Anderson első egész estés animációs filmjét, amely Roald Dahl gyerekmeséjén alapul, és szereplőinek olyan nagyszerű színészek kölcsönözték a hangjukat, mint George Clooney, Meryl Streep vagy Bill Murray. A szervezők szerint ez ráadásul különleges alkalom lesz, hiszen A fantasztikus Róka urat csak DVD-n jelentetik meg Magyarországon.

Az ötödik éve versenyfesztiválként is működő Titanicon idén kilenc alkotás verseng a tízezer eurós Hullámtörők-díjért. A filmeket háromtagú zsűri bírálja el, melynek elnöke Nick James, a Sight & Sound magazin főszerkesztője, tagja Tiina Lokk, a tallinni Fekete Éjszakák Filmfesztivál igazgatója és Gothár Péter filmrendező.

A versenybe válogatott filmek között hangsúlyos szerepet kapnak az úgynevezett északi filmek, ilyen például a fesztiválra szermélyesen is ellátogató svéd Jörgen Bergmark Ésszerű megoldás című mozija, a szintén Budapestre érkező finn Jukka-Pekka Valkeapaa Látogatója vagy például a dán Tobias Lindholn és Michael Noer R című filmje. Hollandiából érkezik Esther Rots A bőrön is áthatol című alkotása, Spanyolországból Javier Rebollo Asszony zongora nélkül című filmje, Franciaországból a White Material, Claire Denis alkotása. Francia-vietnami koprodukció a Vergődés című mozi, az egyre erősebb kínai filmgyártást az Élet és halál városa képviseli és az idén is látható lesz iráni film, Asghar Farhaditól az Elly története.

A fesztivál kilenc szekciója között van a Tigris éve, amely a kínai filmtermés javát és a legígéretesebb tajvani filmeket mutatja be. Az idén is külön szekciót kaptak a francia filmek: a Francia zátonyok blokkban hét alkotás szerepel, köztük Francois Ozon új filmje, a Menedék. A sötét oldal című blokkban a bűnről szóló alkotások kaptak helyet, míg az Animáció 1.0 című blokkban hagyományos animációs filmek szerepelnek. A Családi kötelékek szekcióban a rokoni, baráti, szerelmi kapcsolatokat boncolgató filmek, a Filmdokkban a dokumentumfilmek, a Különös történetek szekcióban az egyedi, meghökkentő hangvételű filmek kaptak helyet, a Zene mindenkinek című blokkban pedig a zenei témájú alkotások közül csemegézhetnek a fesztivállátogatók.

Az április 18-ig tartó nemzetközi fesztiválnak számos magyar vonatkozása is van. Itt lesz a világpremierje az Iványi Marcell rendezte Lélektánc című filmnek, amely a Bozsik Yvette Társulat, a Tánceánia Együttes és a Gördülő Tánccsoport közös előadásának filmváltozata. Hámori Gabi a főszereplője annak a brazil-magyar koprodukciónak, amelyet Walter Carvalho rendezett, a Budapest című film április 12-iki bemutatóján mindketten jelen lesznek. Izraeli-francia-magyar koprodukcióban készült továbbá a Hét perc a Mennyországban című film és az utolsó pillanatban a programba került Memory Of Love című kínai-francia-magyar filmdráma.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenctől megkérdezték, hogy szerinte a békegalamb hím- vagy nőnemű. Az író elgon-dolkodott, majd határozottan így válaszolt:
 
G. B. Shaw sokat utazott hazájában. Egyszer egy falu határában megismerkedett egy juhásszal. Megkérdezte, hogy hívják.
Aforizmák
„A modern művészetet megérteni körülbelül olyan, mintha az ember megpróbálná követni a cselekményt a betűlevesben"
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ