Jirí Menzel lesz a CinePécs filmfesztivál zsűrielnöke
Dátum: 2010. április 16., péntek, 17:43
Jiři Menzel Oscar-díjas cseh rendező lesz zsűri elnöke a II. CinePécs Nemzetközi Filmfesztiválon, amelyet az Európa Kulturális Fővárosa programsorozathoz kapcsolódva október 4. és 10. között rendeznek.

A cseh alkotó mellett Igor Korsi szlovén filmrendező és színész, valamint a tavalyi CinePécs filmfesztivál nyertes alkotásának rendezője, a román Andrei Gruzsniczki lesz a zsűri tagja - jelentette be Keresnyei János, a fesztivál művészeti igazgatója pénteken Pécsett sajtótájékoztatón.

A korábban öt éven át Filmünnepként, majd Moveast Filmfesztiválként ismertté vált rendezvény másodszor valósul meg CinePécs Nemzetközi Filmfesztivál néven, a Dél-Dunántúli Regionális Filmalap szervezésében. Idén kezdő közép-kelet-európai filmes alkotók munkáit vetítik majd a pécsi mozik; a fesztiválon megjelenik a Közel-Kelet és India is.

Ruzsa Csaba, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) projekt ügyvezetői igazgatója elmondta: a CinePécs fontos eleme a déli kulturális övezet eszméjének, kitekintést nyújt a balkáni filmvilágra, a résztvevők száma pedig folyamatosan növekszik. Idén a CinePécs logó alatt a nemzetközi filmfesztivál mellett további három program fut. A XI. Diákfilmfesztivált április 23-24-én tartják, amelyre határon túli magyar nyelvű általános- és középiskolás filmkészítő diákok is nevezhettek. Május 13. és 19. között a Török Félhold Hete elnevezésű rendezvény keretében tartják a török filmszakma legfrissebb alkotásait felvonultató Török filmhetet. A vetítések mellett tizenkét török filmes szakemberrel is találkozhatnak az érdeklődők, köztük Fatih Akinnal és Selim Evcivel, a Két világ rendezőjével. Szeptember 2-től 9-ig Német filmhét lesz a baranyai megyeszékhelyen, amelyen a 2010-es EKF-helyszín, a Ruhr-vidék rohamosan fejlődő filmiparát mutatják be. A szervezők szerint az alkotások példát mutathatnak nemcsak a nézőknek, hanem a hazai filmalkotóknak is arra, miként változhat meg egy vidék csupán az emberi szemléletváltás erejével, valamint egy térség filmiparának fejlődésével. Az idei CinePécs programsorozat költségvetése mintegy 50 millió forint, ebből 45 milliót az EKF-program áll.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
 
A híres amerikai írónő, Dorothy Parker nyilatkozta egyszer: – Szeretem a martinit, de legfeljebb kettő pohárral.
Aforizmák
„Aki keveset gondolkodik, sokat téved."
Leonardo Da Vinci
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ