Megnyílt a 63. Cannes-i Filmfesztivál
Dátum: 2010. május 12., szerda, 22:45
Ridley Scott Oscar-díjas filmrendező Robin Hood című kalandfilmjének díszbemutatójával szerda este hivatalosan kezdetét vette a 63. Cannes-i Filmfesztivál. A mustrát a film két főszeplője, Cate Blanchett és Russell Crow nyitotta meg.

Az ausztrál filmcsillag tolmácsolta Ridley Scott elnézését, amiért nem tud jelen lenni filmje bemutatóján: a 72 éves filmrendező a közelmúltban térdműtéten esett, s amerikai orvosai nem engedték repülőre szállni.

A bemutatót megelőzően az est háziasszonya, Kristin Scott Thomas, Franciaországban élő brit színésznő a zsűri tagjainak társaságában köszöntötte a filmes szakma képviselőit a cannes-i Fesztiválpalota dísztermében.

A május 23-ig tartó filmes seregszemlén a hivatalos versenyprogramban 19 alkotás, köztük Mundruczó Kornél Szelíd teremtés - A Frankenstein-terv című filmje verseng az Arany Pálmáért.

A hivatalos megnyitó háromezer fős közönsége rövid részleteket láthatott az idei válogatás néhány filmjéből, köztük a magyar versenyfilmből is.

A rövid megnyitó ünnepséget a zsűri hagyományos bevonulása előzte meg a Fesztiválpalota vörös szőnyegén. A zsűrielnök, Tim Burton filmrendező, producer, festő oldalán nyolcan érkeztek (Alberto Barbera, Kate Beckinsale, Emmanuel Carrere, Benicio Del Toro, Alexandre Desplat, Victor Erice, Shekhar Kapur, Giovanna Mezzogiorno), a zsűri tízedik tagjának, Dzsafar Panahinak, az Iránban bebörtönzött rendezőnek a széke azonban üresen maradt a színpadon.

Az iráni filmes a hivatalban lévő Mahmúd Ahmadinezsád elnök ellenzékéhez tartozik, a tavalyi választások során nyíltan Ahmadinezsád ellenfelét, Mir Hoszein Muszavit támogatta. Panahit március 1-je óta a teheráni Evin börtönben tartják fogva.

Az iráni kulturális miniszter azzal vádolja a rendezőt, hogy a választások utáni tüntetésekről "rendszerellenes" filmet készített elő. Franciaország nevében Bernard Kouchner külügy- és Frédéric Mitterrand kulturális miniszter szerdán a rendező "azonnali szabadon engedését" követelte, hasonlóan az Amnesty International felhívásához.

A francia Riviérára múlt héten lecsapott kisebb orkánt követő borús napok után szerdán derült idő és teljesen helyreállított tengerparti létesítmények fogadták a fesztiválra érkező vendégeket. Már délutántól kezdve hatalmas tömeg, valamint fotósok hada tolongott a Fesztiválpalota lépcsője előtt, várva a díszvendégek és a filmcsillagok bevonulását a vörös szőnyegen a megnyitó ünnepségre, amelyre eljött többek között Helen Mirren, Salma Hayek, Julie Gayet, Jean-Marc Barr, Vincent Pérez és Jean-Claude Vandamme.

A világ egyik legnagyobb presztízsű filmfesztiválján csütörtöktől a megszokott ritmus szerint naponta két játékfilmet mutatnak be a hivatalos versenyprogramban.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Joséphine Baker világhírű revücsillag élete utolsó heteiben, 68 évesen is is korát meghazudtoló frissességgel szerepelt Európa színpadjain.
 
Volt idő, amikor egyes színházak szinte versengtek egymással abban, hogy melyikük tud hosszabb előadást tartani.
Aforizmák
„ Nagyon nehéz szakítani egymással, amikor már nem szeretjük egymást."
Francois de la Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ