Kezdődik a 32. Moszkvai Nemzetközi Fimfesztivál
Dátum: 2010. június 17., csütörtök, 10:54
Claude Lelouch francia filmrendező életműdíjának átadásával, valamint Egy nő és a férfiak című filmjének vetítésével csütörtökön nyílik a 32. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen a játékfilmek versenyében szerepel Mészáros Márta Kéthly Annáról szóló, Az utolsó jelentés Annáról című filmje.

A fesztivál rendezői szerint a versenyprogram filmjeinek rendezői között Mészáros Márta neve a legismertebb. A Szent György-díjért versenyző alkotásokat csütörtöktől június 26-ig vetítik, Mészáros Márta alkotását jövő kedden mutatják be.

Ezen kívül két magyar részvétellel készült koprodukció is szerepel a versenyben: a Látogatás című, osztrák-magyar-svájci film, amelynek rendezője Pejó Róbert, s amely elnyerte a legutóbbi filmszemle rendezői díját, továbbá a szerb-szlovén-francia-magyar koprodukcióban készült Besa - Az adott szó, amelyet Srdjan Karanovic rendezett.

Az orosz program keretében a nézők 20 dokumentum-, 49 animációs és 25 játékfilmet láthatnak. Ezt a sorozatot Alekszadr Atanaszjan krimidrámája nyitja meg, de ennek keretében vetítik egyebek között Nyikita Mihalkov Csalóka napfény 2 című alkotását is, amelyet már Cannes-ban is bemutattak.

A fesztivál egyik nagy érdeklődésre számot tartó sorozatának a volt Szovjetunió filmstúdióiban készült háborús filmek retrospektívja ígérkezik, míg egy további visszatekintő sorozatban a filmművészet legkiemelkedőbb orosz és külföldi rendezőinek alkotásait láthatják a nézők. Retrospektív sorozatok keretében vetítik Luc Besson, Claude Chabrol, Segio Leone és Akira Kuroszava számos filmjét.

A fesztivál keretében sok más mellett az Ázsiai szélsőségek, a 8 1/2 film, az Örök új hullám, az Orosz nyom, a Szex. Evés. Kultúra. Dicsőség, a Chilei kortárs mozi és a Csehovi motívumok című sorozatokban vetített alkotásokat is láthatja a közönség, s az érdeklődőket számos más ínyencség is várja.

A 32. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál Szent György-díját nemzetközi zsűri ítéli oda, amelynek elnöke Luc Besson francia filmrendező, Adél valószínűtlen kalandjai című alkotásával zárul a fesztivál.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Will Rogers amerikai komikus, aki csúnya ember volt, társaságban így szólt egy hölgyhöz:
 
Az 1946-os Csongor és Tünde felújítás egyik legemlékezetesebb színészi alakítása Gobbi Hilda nevéhez fűződik. A fiatal művésznő Mirigy-boszorkány félelmetes figuráját a magyar népmesék szellemében formálta meg, – s a visszataszító, csúf, vén szipirtyó, különösen az ifjúsági előadások közönsége körében, meglepően népszerű lett.
Aforizmák
„ Egy nő még mindig kiszámíthatóbb, mint egy elektron."
Mérő László
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ