Megnyílt a 32. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál
Dátum: 2010. június 18., péntek, 10:26
Claude Lelouch-nak adták át az első díjat a csütörtök este megnyílt 32. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon: a francia rendezőnek a világ filmművészetéhez való jelentős hozzájárulását ismerték el már a megnyitón egy kitüntetéssel, amelyet Alekszandr Avgyejev orosz kulturális miniszter nyújtott át neki.

A fesztivált Luc Besson francia filmrendező, a zsűri elnöke nyitotta meg egy, a filmforgatásoknál alkalmazott úgynevezett csapóval. Ezt követően Nyikita Mihalkov orosz rendező átadta Bessonnak a hatalmat jelképező Szent György szobrocskát.

Claude Lelouch neve máig a két Oscarral és egy cannes-i Arany Pálmával díjazott, 1966-ban készült Egy férfi és egy nő című filmjét idézi fel, noha már előtte is forgatott filmeket, azóta pedig több tucat alkotást jegyzett. Pályáját Moszkvában kezdte az ötvenes évek második felében, amikor rejtett kamerával filmet forgatott a moszkvai hétköznapi életről, a szigorú tilalmak ellenére sikerült filmeznie a Lenin-mauzóleumban is, egy véletlen folytán megismerkedett Mihail Kalatozovval, és látta az orosz rendező éppen akkor elkészült Szállnak a darvak című filmjét.

Avgyejev miniszter is az Egy férfi és egy nő című filmet emelte ki, és elmondta, hogy Oroszországban mindenki szereti Lelouch-t.

A nyitó esten a rendező Egy nő és a férfiak című alkotását vetítették.

A fesztiválon a játékfilmek versenyében szerepel Mészáros Márta Kéthly Annáról szóló, Az utolsó jelentés Annáról című filmje.

Ezen kívül két magyar részvétellel készült koprodukció is szerepel a versenyben: a Látogatás című osztrák-magyar-svájci film, amelynek rendezője Pejó Róbert, s amely elnyerte a legutóbbi filmszemle rendezői díját, továbbá a szerb-szlovén-francia-magyar koprodukcióban készült Besa - Az adott szó, amelyet Srdjan Karanovic rendezett.

A fesztiválon a versenyekben, továbbá a különböző sorozatokban idén összesen közel 90 filmet láthatnak a moszkvai nézők.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
Gombaszögi Ella társasági ember, nagy kártyajátékos volt, de csak olyanokkal játszott, akik legalább olyan jók voltak, mint ő. A játszmákból nem ritkán vesztesként került ki, de ezt nem bánta, mert legalább volt alkalma egy kis zsörtölődésre.
Aforizmák
„Semmi sem tehet egy nőt szebbé, mint a tudat, hogy ő szép."
Sophia Loren
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ