Díjak Moszkvában
Dátum: 2010. június 26., szombat, 17:42
Marcel Raskin venezuelai filmrendező Fivér (Hermano) című alkotása nyerte el a 32. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Szent Györgyöt, amelyet a versenyzsűri elnökétől, Luc Besson francia rendezőtől vehetett át szombaton Moszkvában.

A legjobb rendezőnek járó díjat a nemzetközi zsűri a lengyel Jan Kidawa-Blonskinak ítélte Rózsácska ((Rozyczka) című filmjéért.

Különdíjjal tüntették ki a német Johannes Nabert, Az albán (Der Albaner) című alkotás első filmes rendezőjét.

A legjobb férfi alakításért járó Ezüst Szent György szobrocskát az illegális bevándorlók életéről szóló Az albán című filmben nyújtott alakításáért Kreshnik Xhelilaj albán színész nyerte el.

A legjobb női alakítás díjával a cseh Vilma Cibulkova színésznőt tüntette ki a zsűri az Akár a földi mennyország (Zemsky Raj To Na Pohled) című filmben játszott szerepéért.

A Perspektívák című versenyben a legjobb filmnek járó díjat a Rewers című film, Boris Lankosh lengyel rendező alkotása nyerte el.

A fesztivál nyitó ünnepségén a francia Claude Lelouch rendezőnek életmű-díjat adtak át.

A fesztivál fő versenyében indult Mészáros Márta Kéthly Annáról szóló, Az utolsó jelentés Annáról című alkotása. Ezen kívül két magyar részvétellel készült koprodukció is szerepelt: a Látogatás című, osztrák-magyar-svájci film, amelynek rendezője Pejó Róbert, s amely elnyerte a legutóbbi filmszemle rendezői díját, továbbá a szerb-szlovén-francia-magyar koprodukcióban készült Besa, amelyet Srdjan Karanovic rendezett.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Alexandre Dumas egyik leghíresebb regénye A három testőr. A regényben címe ellenére mégis négy testőr szerepel: Athos, Porthos, Aramis és D'Artagnan. Egy olvasó meg is írta Dumas-nak, hogy a regény címében tévedett, mire az író így válaszolt:
 
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
Aforizmák
„Aki az érvelést nem tudja támadni, az érvelőt támadja."
Paul Valéry
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ