Díjak Moszkvában
Dátum: 2010. június 26., szombat, 17:42
Marcel Raskin venezuelai filmrendező Fivér (Hermano) című alkotása nyerte el a 32. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az Arany Szent Györgyöt, amelyet a versenyzsűri elnökétől, Luc Besson francia rendezőtől vehetett át szombaton Moszkvában.

A legjobb rendezőnek járó díjat a nemzetközi zsűri a lengyel Jan Kidawa-Blonskinak ítélte Rózsácska ((Rozyczka) című filmjéért.

Különdíjjal tüntették ki a német Johannes Nabert, Az albán (Der Albaner) című alkotás első filmes rendezőjét.

A legjobb férfi alakításért járó Ezüst Szent György szobrocskát az illegális bevándorlók életéről szóló Az albán című filmben nyújtott alakításáért Kreshnik Xhelilaj albán színész nyerte el.

A legjobb női alakítás díjával a cseh Vilma Cibulkova színésznőt tüntette ki a zsűri az Akár a földi mennyország (Zemsky Raj To Na Pohled) című filmben játszott szerepéért.

A Perspektívák című versenyben a legjobb filmnek járó díjat a Rewers című film, Boris Lankosh lengyel rendező alkotása nyerte el.

A fesztivál nyitó ünnepségén a francia Claude Lelouch rendezőnek életmű-díjat adtak át.

A fesztivál fő versenyében indult Mészáros Márta Kéthly Annáról szóló, Az utolsó jelentés Annáról című alkotása. Ezen kívül két magyar részvétellel készült koprodukció is szerepelt: a Látogatás című, osztrák-magyar-svájci film, amelynek rendezője Pejó Róbert, s amely elnyerte a legutóbbi filmszemle rendezői díját, továbbá a szerb-szlovén-francia-magyar koprodukcióban készült Besa, amelyet Srdjan Karanovic rendezett.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
 
Örkény István a XX. század derekán alkotott. Az akkori kor (főként a politikai réteg) nem nagyon ismerte el munkásságát, sőt, nem nagyon kedvelte azt. Ezért aztán Örkény úgy döntött, hogy önként felhagy hivatásával, s megpróbálkozik az újságírással.
Aforizmák
„ Az ember veszendő. Lehetséges; de vesszünk el úgy, hogy ellenállunk."
Albert Camus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ