Életműdíjat kap Zsigmond Vilmos Macedóniában
Dátum: 2010. szeptember 1., szerda, 8:15
Életműdíjjal ismeri el Zsigmond Vilmos Oscar-díjas magyar operatőr munkásságát októberben a Manaki fivérekről elnevezett, nagy múltú Nemzetközi Operatőri Filmfesztivál Macedóniában.

Zsigmond Vilmos, minden idők legnagyobb hatású operatőreinek egyike személyesen is ellátogat a macedóniai Bitolába, hogy az október 16. és 22. között zajló fesztiválon átvegye a Golden Camera 300 elnevezésű életműdíjat - jelentették be a szervezők.

Az elismerést korábban olyan kiváló operatőrök kapták meg, mint Vittorio Storaro, Vagyim Juszov, Raoul Coutard, Tonino Delli Colli vagy Miroslav Ondricek.

A macedón filmművészet úttörőiről, Yanaki és Milton Manakiról elnevezett fesztivált a Macedón Filmművészek Szövetsége (MFPA) rendezi meg évről-évre Bitolában. A rendezvény a világ azon kevés filmmustrái közé tartozik, amely a nemzetközi termés operatőri munkáját értékeli. Az alkotók az Arany, Ezüst és Bronz Camera 300 díjért versengenek, amelyek odaítéléséről nemzetközi zsűri dönt.

A díj elnevezése szintén a Manaki testvérekhez kötődik: a Balkán egyik politikai, gazdasági és kulturális központjának számító Bitolában letelepedett fényképész fivérek egy Londonban vásárolt Bioscope Camera 300-zal forgatták le 1905-ben első mozgófilmjüket.

Az idősebb testvér, Milton Manaki 1964-ben bekövetkezett halála előtt (az akkor még Jugoszláviához tartozó) Macedón Állami Archívumnak adományozta közös munkásságuk több mint tízezer eredeti fotóból és kétezer méternyi filmből álló gyűjteményét.

Zsigmond Vilmos 1957-ben emigrált Magyarországról az Egyesült Államokba. Az Amerikai Filmakadémiától Steven Spielberg Harmadik típusú találkozások című sci-fijének fényképezésért vehette át az Oscar-díjat 1978-ban. Egy évvel később A szarvasvadász, 1985-ben A folyó, négy éve pedig a Fekete Dália című filmmel jelölték ismét Oscarra. Megkapta az Amerikai Operatőrök Társaságának (ASC) életműdíját és A szarvasvadászért a Brit Filmakadémia (BAFTA) elismerését is.

A 80 esztendős Zsigmond Vilmos a macedóniai operatőrfesztivál életműdíjasaként - a hagyományokhoz híven - mesterkurzust tart, és közönségtalálkozón is részt vesz Bitolában.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ Legigazibb jele annak, hogy nagy képességekkel született valaki, ha irigység nélkül született."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ