John Woo életműdíjat kapott Velencében
Dátum: 2010. szeptember 6., hétfő, 7:17
A kínai születésű, de az Egyesült Államokba áttelepült John Woo rendező kapta az életműdíjat az idei velencei filmfesztiválon az akciófilmek forradalmi megújításában végzett munkájáért.

A kínai születésű, pályafutását az 1970-es években Hongkongban kezdő, majd azt az 1990-es évektől Hollywoodban folytató rendező és forgatókönyvíró azt mondta a péntek esti díjátadáson, hogy "híd szeretne le a Kelet és Nyugat jó dolgai között egymás jobb megismerése és a barátság építése céljából".

A 64 éves filmes három évtized alatt 26 nagyjátékfilmet rendezett, és egyike azon kevés ázsiai rendezőnek, aki képes a mozikat a Csendes-óceán mindkét partján megtöltő filmekkel előállni.

Woo hű maradt az akciófilm műfajához az Egyesült Államokban is, ahol a Tökéletes célponttal debütált, Jean-Claude Van Damme-mal a főszerepben. Első hollywoodi bombasikere a Rés a pajzson volt, John Travoltával és Christian Slaterrel a főbb szerepekben. Harmadik hollywoodi filmjével, a John Travoltával és Nicolas Cage-dzsel készített Ál/Arccal világszerte széleskörű elismerést aratott.

Anyagilag legsikeresebb műve azonban alighanem a 2000-ben forgatott Mission Impossible 2, amely világszerte több mint 1 milliárd dollár bevételt hozott.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Úgy látszik a tehetséget, a zseniket máshol sem becsülik meg. Amikor Robert Burns meghalt, nem sokkal temetése után márványemlékművet állítottak neki.
 
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
Aforizmák
„ A pénznek, ha el akar jutni hozzám, el kell fogadnia azokat a feltételeket, amelyeket jellemem szab neki."
Chamfort
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ