Sofia Coppola filmje kapta az Arany Oroszlánt Velencében
Dátum: 2010. szeptember 12., vasárnap, 11:05
Sofia Coppola amerikai rendezőnő Somewhere (Valahol) című filmjének ítélte szombaton a Quentin Tarantino vezette zsűri a velencei filmfesztivál legjobb filmnek járó Arany Oroszlán díját.

A legjobb rendező a spanyol-francia koprodukcióban készült Balada triste de trompeta (A szomorú ballada trombitára) című alkotás direktora, Álex de la Iglesia lett, így ő kapta az Ezüst Oroszlánt.

A férfi főszereplő kategóriában Vincent Gallo, a magyar részvétellel létrejött Essential Killing című lengyel film színésze diadalmaskodott. Gallo az életéért küzdő afgán szökevényt játszik a párbeszédek nélküli filmben. A színésznők között Ariane Labed, az Attenberg címet viselő görög film főszereplője kapta a Coppa Volpit (Volpi Kupát) a zsűri ítélete szerint.

A zsűri különdíjjal jutalmazta Jerzy Skolimowski Essential Killing című munkáját.

Sofia Coppola győztes filmjéről Quentin Tarantino elmondta, hogy az már a kezdetektől fogva lenyűgözte a zsűri tagjait. A díjnyertes rendezőnő filmje az élete ürességével küzdő színész történetét mutatja be. Coppola úgy jellemezte alkotását, mint „napjaink Los Angelesének portréját”. A film főszerepét Stephen Dorff játssza.

A 24 versenyfilmet felvonultató program - a patinás múltú fesztivál eddigi legfiatalabb rendezőgárdájával - jó színvonalú és műfajilag változatos munkákat tárt a közönség elé, de előzetesen sem a kritikusok, sem a közönség nem tette le a voksát egyetlen film mellett, holott tavaly a Lebanon, két éve pedig A pankrátor egyértelmű nyertesként magasodott ki a mezőnyből.

A zsűri döntése megcáfolta a találgatásokat, egyedül Vincent Gallo győzelme igazolta az esélylatolgatókat.

A 2010-es fesztivált az ág is húzta: a pénzügyi válság miatt érezhetően apadt a költségvetés, még nem készült el az új fesztiválhelyszín, esős idő rontotta a látogatók kedvét, és a csütörtökön kezdődött Torontói Filmfesztivál szinte kiszippantotta a filmvilág csillagait a lagúnák városából.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
gabi 2010-09-17 16:40 | Válasz erre | #2
ja és én a Fekete hattyú (vagy mi a címe) című filmre vagyok kíváncsi, remélem, behozzák ide.

gabi 2010-09-13 11:39 | Válasz erre | #1
Én azt olvastam, meglepetés volt mindenkinek, hogy ez a film nyert.

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Shaw nyomtatott meghívót kapott egyik hölgyismerősétől, akit különösebben nem kedvelt.
 
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
Aforizmák
„A világ gonoszságára Istennek egyetlen mentsége van – hogy nem létezik."
Friedrich Nietzsche
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ