Izraeli Filmtavasz az Örökmozgóban
Dátum: 2006. április 24., hétfő, 12:43
Négy játékfilm és három dokumentumfilm szerepel a tizedik alkalommal megrendezendő Izraeli Filmtavasz programjában, amelynek vetítéseit május 4-től tartják a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban - közölték a szervezők.

A május 14-ig tartó esemény díszvendége Eran Riklis, A szíriai menyasszony című film fesztiváldíjas rendezője - írta közleményben Fejes Katalin, a mozit működtető Magyar Nemzeti Filmarchívum sajtóreferense.

A 2004-ben készült alkotás, amelyet a nemzetközi filmkritikusok szövetsége tavaly az az év legjobb filmjének ítélt, szintén látható a fesztiválon. A szíriai menyasszony Monáról szól, akinek az életében a legszomorúbb nap éppen esküvőjének a napja. Amint átlépi az izraeli-szír határt, hogy feleségül menjen Tallelhez, egy szíriai tévésztárhoz, soha többé nem térhet vissza családjához, a Golán-fennsíkon lévő drúz városba.

A bemutatandó filmek az egyéni boldogulás alapkérdéseiről, az izraeliek és az arabok közötti házasságról, a modern világ és a családi hagyományok közötti feszültségekről, a prostitúcióról, a homoszexualitásról és a szerelemről szólnak.

Amit Lior filmje, a Kávémesék középpontjában egy híres kávéház áll, amely írók, költők, művészek találkozóhelyéből „lepusztult csehóvá" vált. A tizenegy izraeli filmdíjjal jutalmazott Nyina tragédiája, Savi Gabison rendezése hat hónapon át követi egy tizennégy éves tinédzser fiú, Nadav szenvedélyes, de titkos vonzalmának történetét gyönyörű, de érzelmileg sérült nagynénje, Nyina iránt. A Már nem 17 éves című filmet Isaac Yeshurun rendezte; az alkotás egy izraeli kibucról szól, amely súlyos válságba kerül.

A dokumentumfilmek közül a magyar közönség megtekintheti a másság problémáját feldolgozó Mondj áment című alkotást, valamint a volt Szovjetunióból Izraelbe vándorolt prostituáltakról szóló Eladó nők, és a Sztálin utolsó tisztogatása című munkát. Az utóbbi film azt idézi fel: Sztálin hatalmának utolsó éveiben a zsidó művészvilágot tekintette egyik legfőbb ellenségének, sorra kivégeztetve írókat, költőket és színházi rendezőket.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
Aforizmák
„ Mondj néha igazat, hogy higgyenek neked, amikor hazudsz."
Jules Renard
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ