Életműdíj Mészárosnak és Jancsónak
Dátum: 2010. október 12., kedd, 12:12
A magyar filmművészet két kiemelkedő alkotójának életműve előtt tiszteleg a viareggiói filmfesztivál, Olaszország nagy hagyományokkal rendelkező filmművészeti találkozója. A versenyprogramban a Köntörfalak indul.

A napokban rendezik meg 27. alkalommal Olaszország nagy hagyományokkal rendelkező filmművészeti találkozóját, a viareggiói filmfesztivált. Az európai mozinak szentelt rendezvény tiszteletbeli elnöke mostantól Giuseppe Tornatore Oscar-díjas filmrendező és művészeti igazgatója Pier Marco De Santi filmtörténész, a pisai egyetem professzora.

Mészáros Márta és Jancsó Miklós, a magyar film két világhírű alakjának munkásságát életműdíjjal ismerik el Viareggióban. Mészáros Márta személyesen veszi át az elismerést október 14-én. A gazdag életműből hat játékfilm lesz látható, köztük A temetetlen halott című, Nagy Imrének emléket állító mozgókép, melynek bemutatóját közönségtalálkozó követi.

A toszkán filmünnep hét játékfilm műsorra tűzésével ad ízelítőt Jancsó Miklós izgalmas életművéből. Viareggióban látható lesz többek között az 1964-ben készült Így jöttem, a film formanyelvét megújító 1965-ös Szegénylegények és a Cannes-ba díjazott Még kér a nép is.

A világhírű magyar mozgóképeket október második felében Luccában is műsorra tűzik.

A viareggiói filmfesztivál a filmművészet nagy mestereinek bemutatása mellett a versenyprogramjában a fiatal alkotók felfedezésére invitál. A 13 filmet felvonultató mezőnyben indul Dyga Zsombor harmadik játékfilmjével, a Köntörfalak-kal, melyért a budapesti Filmszemlén elnyerte a legjobb rendező díját. Az Elek Ferenc, Tompos Kátya és Rába Roland főszereplésével készült kamaradrámát támogatta a Magyar Mozgókép Közalapítvány. November elején Groó Diána Vespa című második játékfilmjét is műsorra tűzik a viareggiói filmfesztivál keretében.

 

 

http://www.viareggioeuropacinema.com

 

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

 

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
 
Jack London amerikai írót egyszer az orvos szigorú zöldségdiétára fogta, semmi mást nem ehetett.
Aforizmák
„ Másként illatozik a széna a szerelmeseknek, és másként a lónak."
Stanislaw Jerzy Lec
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ