Életműdíj Mészárosnak és Jancsónak
Dátum: 2010. október 12., kedd, 12:12
A magyar filmművészet két kiemelkedő alkotójának életműve előtt tiszteleg a viareggiói filmfesztivál, Olaszország nagy hagyományokkal rendelkező filmművészeti találkozója. A versenyprogramban a Köntörfalak indul.

A napokban rendezik meg 27. alkalommal Olaszország nagy hagyományokkal rendelkező filmművészeti találkozóját, a viareggiói filmfesztivált. Az európai mozinak szentelt rendezvény tiszteletbeli elnöke mostantól Giuseppe Tornatore Oscar-díjas filmrendező és művészeti igazgatója Pier Marco De Santi filmtörténész, a pisai egyetem professzora.

Mészáros Márta és Jancsó Miklós, a magyar film két világhírű alakjának munkásságát életműdíjjal ismerik el Viareggióban. Mészáros Márta személyesen veszi át az elismerést október 14-én. A gazdag életműből hat játékfilm lesz látható, köztük A temetetlen halott című, Nagy Imrének emléket állító mozgókép, melynek bemutatóját közönségtalálkozó követi.

A toszkán filmünnep hét játékfilm műsorra tűzésével ad ízelítőt Jancsó Miklós izgalmas életművéből. Viareggióban látható lesz többek között az 1964-ben készült Így jöttem, a film formanyelvét megújító 1965-ös Szegénylegények és a Cannes-ba díjazott Még kér a nép is.

A világhírű magyar mozgóképeket október második felében Luccában is műsorra tűzik.

A viareggiói filmfesztivál a filmművészet nagy mestereinek bemutatása mellett a versenyprogramjában a fiatal alkotók felfedezésére invitál. A 13 filmet felvonultató mezőnyben indul Dyga Zsombor harmadik játékfilmjével, a Köntörfalak-kal, melyért a budapesti Filmszemlén elnyerte a legjobb rendező díját. Az Elek Ferenc, Tompos Kátya és Rába Roland főszereplésével készült kamaradrámát támogatta a Magyar Mozgókép Közalapítvány. November elején Groó Diána Vespa című második játékfilmjét is műsorra tűzik a viareggiói filmfesztivál keretében.

 

 

http://www.viareggioeuropacinema.com

 

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

 

 

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A népszerű színész hajnali három körül ért haza a filmforgatásról. Fáradtan sóhajtott föl, amikor végre megállt a belvárosi bérház előtt. Kereste a kulcsait, majd döbbenten jött rá: azok bizony otthon maradtak, a másik kabátja zsebében.
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„ Mondd csak meg, ki csodál, s én megmondom, ki vagy."
Sainte-Beuve
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ