Megnyílt a Viennale
Dátum: 2010. október 22., péntek, 7:24
Fesztiváldíjas alkotásokkal, híres rendezők új filmjeivel és új felfedezettekkel várja a nézőket a csütörtökön megnyílt bécsi nemzetközi filmes seregszemle, a Viennale.

A fesztivál tizenhárom napja alatt háromszáz mozgóképet vetítenek. A nyitófilm a francia Xavier Beauvois alkotása, a Cannes-ban a zsűri nagydíjával kitüntetett Des Hommes et des Dieux (Emberekről és istenekről) volt, amely valós történetet dolgoz fel: 1996-ban Algériában szerzetesek egy csoportját ismeretlenek elrabolták és megölték, hogy pontosan mi is történt, arra azóta sem derült fény.

Az idei Viennale sztárvendége Lou Reed, aki első önálló rendezését, a Red Shirley (Vörös Shirley) című dokumentumfilmet mutatja be.

A spanyol polgárháború idején játszódó Balada Triste De Trompeta (Szomorú ballada trombitára) a Velencei Filmfesztiválon a legjobb rendezőnek és a legjobb forgatókönyvnek járó díjat is elnyerte.

Fülöp-szigeteki bandaháborúkról szól az Engwentro című alkotás, amelyért Velencében a legjobb elsőfilmesnek járó elismerést vehette át rendezője, a 23 éves Pepe Diokno. A programban szerepel Li Hung-csi (Li Hongqi) kínai rendező harmadik filmje, a Locarnói Filmfesztivál fődíjával jutalmazott Han csia (Téli vakáció) is.

Az Arany Pálmával korábban kétszer is kitüntetett Mike Leigh Another Year (Egy újabb év) című filmjéért idén nem kapott díjat, a közönség tetszését viszont elnyerte a Cannes-i Filmfesztiválon.

A francia filmes újhullám nagy alakja, Jean-Luc Godard kísérletező kollázsa, a Film socialism (Szocializmus film) ellentmondásos fogadtatásban részesült Cannes-ban, Bécsben a Viennale közönsége is ítéletet alkothat róla.

Láthatják a bécsiek Monte Hellman amerikai rendező húsz év után forgatott első új filmjét, a Road to Nowhere-t (Út a semmibe), amelyért Velencében különdíjat kapott a Quentin Tarantino elnökölte zsűritől.

A fesztivál közönsége találkozhat Woody Allen új vígjátékával, a You Will Meet a Tall Dark Stranger-rel (Találkozni fogsz egy magas, fekete idegennel) és Casey Affleck Joaquin Phoenixről szóló, I'm Still Here (Még mindig itt vagyok) című mozijával is, amely találgatásra készteti a nézőt: vajon igazi vagy áldokumentumfilmet lát.

 (MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egyik hazai körútján Caruso néhány ezer lírát utaltatott át magának egy kisváros postahivatalába. Amikor a címére érkezett pénzért jelentkezett, az akkurátus postamester sehogy sem volt megelégedve az énekes személyi igazolványaival.
 
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
Aforizmák
„ A ráncoknak csak a mosoly helyét lenne szabad mutatniuk. "
Mark Twain
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ