Gábor Éváé a legjobb alakítás díja Moszkvában
Dátum: 2010. október 26., kedd, 7:11
A Pál Adrienn című magyar film főszereplője, Gábor Éva nyerte el a moszkvai 2 in 1 filmfesztiválon a legjobb színészi alakításért járó díjat. A díjkategória hivatalos elnevezése "Hősök", mert a fesztivál versenyében egyaránt szerepeltek dokumentum- és játékfilmek, s csak egyetlen szereplőt díjaztak.

A hétfő esti díjátadón Gábor Éva az elismerést Michael Rowe ausztráliai-mexikói filmrendezőtől vehette át, aki hangsúlyozta, hogy a zsűri döntése egyhangú volt. A döntnökök között volt Kira Muratova világhírű orosz filmrendezőnő is.

Gábor Éva nagy tapssal fogadott köszönetében elmondta: hallotta, hogy az egyik moszkvai metróállomáson áll egy kutyát ábrázoló szobor, s a babona szerint annak az egyetemistának, aki megsimogatja az orrát, jól sikerül a vizsgája, aki pedig a lábát simogatja meg, annak teljesül egy kívánsága, s az ő kívánsága most teljesült, így mindenkinek ajánlja a híres kutyát.

Később a fiatal bloggerekből álló zsűri egyik tagja elmondta: ha adhattak volna ki alakításért járó díjat, ők is Gábor Évának adták volna.

A 2 in 1 fesztivál hároméves múltra tekinthet vissza, de most új elnevezéssel, szerényebb körülmények között rendezték meg. Közönsége túlnyomórészt fiatalokból áll, s két versenysorozatról döntött zsűri: a másik a YouTube-on zajlott.

Célja, hogy összehozza a szerzői filmeket a közönség érdeklődésével, igényeivel, áthidalja az ezek közötti távolságot, s hogy a jelentős alkotások sorában egyaránt mutasson be dokumentum- és játékfilmeket.

A Pál Adrienn című film már a vetítés során is olyan sikert aratott, hogy Gábor Éva, a film főszereplője az MTI-nek vasárnap elmondta: Alekszandr Medvegyev, a fesztivál programigazgatója azzal mutatta be, hogy neki ugyan nem lehetnek kedvencei, de most mégis azt kell mondania, nagyon örül, hogy üdvözölheti a fesztiválon ezt a filmet, s a sajtóértekezlet úgy elhúzódott, hogy a következő film vetítését fél órával el kellett halasztani, noha Kocsis Ágnes rendező nem kísérte el filmjét Moszkvába.

A Pál Adriennt egyebek mellett idén Cannes-ban az Un certain regard (Egy bizonyos nézőpont) című szekcióban és a zürichi filmfesztiválon a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) díját nyerte el - Zürichben a legjobb rendezőnek járót -, továbbá a miskolci Jameson Cinefest fesztiválon a kritikusok díjával tüntették ki az alkotást. A héten Londonban és Los Angelesben mutatják be.

Gábor Éva úgy tudja, a magyarországi premier januárban várható.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
élet 2010-10-29 07:35 | Válasz erre | #2
Én is gratulálok és csatlakozom az előttem szólóhoz!!!

leslie 2010-10-26 08:08 | Válasz erre | #1
Nagyon gratulálok, nagyon büszke vagyok, a filmet pedig alig várom!

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc jókedvű társasággal vacsorázott egy óbudai vendéglőben. Az asztalok között állandóan ott lábatlankodott egy szemtelen kiscsirke, le-lecsapva a morzsákra.
 
Miután Heltai Jenő nem kérhetett szabadalmat szellemes mondásaira, sűrűn érte az a „megtiszteltetés", hogy ötleteivel mások neve alatt találkozott.
Aforizmák
„ Az ember addig marad fiatal, amíg nem irigyli a fiatalokat."
Oscar Wilde
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ