Verzió emberi jogi filmfesztivál Budapesten és Pécsett
Dátum: 2010. október 28., csütörtök, 12:34
Friss nemzetközi és hazai kortárs dokumentumfilmekkel, korai szovjet expedíciós filmekkel, valamint a II. világháború utáni évek magyar híradó- és rövidfilmjeivel várja a közönséget november 2. és 7. között a VII. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, a főváros mellett idén már Pécsen is.

Az idei válogatásba több mint 60 film került be a világ 28 országából, így a 2010-es program az elmúlt évekénél is erősebb lesz; a vetítéseknek a fővárosi Toldi mozi, Cirko-Gejzír Filmszínház és OSA Archívum, valamint a pécsi Apolló mozi ad otthont - mondta el a fesztivál csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten Oksana Sarkisova programigazgató.

A Nemzetközi Panoráma sorozata 30 filmet mutat be, ezeket egy kivételével először a Verzió keretében láthatja a magyar közönség. A programigazgató szerint friss, változatos témájú dokumentumfilmeket hívtak meg, melyek többek között a menekültproblémáról, afgán megasztárokról, a kínai vörös turizmusról, a gyermekházasságról vagy az űrturistákról szólnak.

Oksana Sarkisova kiemelte a cannes-i filmfesztiválon is vetített, Panaszbíróság című kínai-francia filmet, amely kisemmizett kínai kisemberek sorsát dokumentálja. A kommuna gyermekei címmel a Verzióra is ellátogató Juliane Grossheim a szexuális szabadságot hirdető és a magántulajdont tagadó burgenlandi kommunában született gyermekek sorsát követi nyomon, míg a Jaffa - A narancs körbejár alkotói az izraeli-palesztin konfliktus gyökereit járják körül a gyümölcstermesztés irányából indulva.

A Magyar Panoráma programjába 9 filmet válogatott be Báron György kurátor; a közönség többek között Mészáros Antónia, Csáki László, Takács Mária, Perényi Katalin és Kabay Barna munkáival ismerkedhet meg a Verzión.

A Fesztivál keresztutak keretén belül a holland Movies that Matter a vendégfesztivál. A velük együttműködésben vetített filmek az emberi igazságtalanságokkal, jogsértésekkel, többek között nepáli, közel-keleti esetekkel foglalkoznak.

A Verzió idén két retrospektív programot is kínál. A világ egyhatodán át: Szovjet expedíciós filmek 1926-1934 keretén belül az Orosz Állami Film- és Fotóarchívumban őrzött korai szovjet expedíciós filmeket fedezhet fel a közönség. Az egykori alkotók olyan távoli tájaira viszik a nézőt, mint a Pamír, a Kaukázus, Közép-Ázsia, Szibéria, Távol-Kelet, a birobidzsani és krími zsidó települések.

"...és átvették a hatalmat" címmel Surányi Vera és Varga Balázs filmtörténészek az 1945 és 1949 közötti magyar híradó-, dokumentum- és rövidfilmekből állítottak össze eddig példa nélküli válogatást. Mint Surányi Vera emlékeztetett, a II. világháborút követő éveken érezhető az átmenet a diktatúrába: kezdetben a vizuális tudósításokban akár templomépületek vagy amerikai katonatisztek is feltűnhettek, később azonban már - a kommunista pártvezetők szónoklatain kívül - a megszólalók szavait is a kommentátor foglalta össze.

Kövecsi Anikó programkoordinátor a Verzió kísérőrendezvényeiről számolt be: A sokarcú Svájc fotókiállítás képei Lugano, Lausanne és Bern bevándorlóinak életét idézik fel a Toldi moziban, míg az OSA Archívum Vizuális Laboratóriuma a dokumentumfilm-készítés kérdéseivel ismerteti meg az érdeklődőket.

A Verzió diákfesztiváljára az őszi szünet miatt november 8. és 10. között kerül sor; a fiatalokat öt film, valamint feldolgozó beszélgetések, programok várják a Toldi moziban.

A fesztivál immár Pécsen, Európa egyik idei kulturális fővárosában is kínál programokat: az Apolló mozi közönsége hat filmmel találkozhat.

A Verzió Film Alapítvány és az OSA Archívum szervezte seregszemlén a legjobb filmnek járó díjat idén is a közönség adja; az alkotók 1500 euróval gazdagodhatnak az OSA felajánlásából.

A fesztivál részletes programját a www.verzio.org honlapon találhatják meg az érdeklődők.

 

(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Az évek senki fölött sem múlnak nyomtalanul, s egyre gyakrabban fordul elő, hogy kisebb-nagyobb panaszokkal föl kell keresniük az orvost. Így tett Dobsa Sándor is, aki az idősebbek számára egyet jelent a Stúdió 11-gyel, s kiváló zongorakísérőként a fiatalok előtt sem ismeretlen.
Aforizmák
„ Az igazság létezik. Csak a hazugságot találják ki."
Braque
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ