Aranyszem Operatőr Fesztivál az Urániában
Dátum: 2010. november 15., hétfő, 10:54
Hatodik alkalommal rendezi meg a Magyar Operatőrök Társasága (HSC) az Aranyszem Operatőr Fesztivált a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) támogatásával; a versenyfilmek vasárnaptól keddig láthatók a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A fesztiválra tíz kategóriában összesen 81 filmet neveztek. Az operatőrök a játékfilmek, a kisjátékfilmek, a dokumentumfilmek, a dramatizált dokumentumfilmek, a tévéfilmek, a természetfilmek, a zenés klipek, a hírmagazinok, valamint a reklámfilmek között mérettetik meg magukat és külön kategóriát képviselnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak munkái.

A díjakra jelölt filmek közül a zsűri - tagjai: Novák Emil, Szalai András és Vecsernyés János - pénteken este választja ki a kategóriák díjaira jelölt három-három operatőrt.

"Idén is kiosztják az Év operatőre - Illés György-díjat, emellett Életműdíjat (Eternity Award) vehet át Billy Williams Oscar-díjas brit operatőr" - mondta Novák Emil, a zsűri tagja pénteken az MTI-nek.

A 81 éves Billy Williams 1983-ban kapott Oscar-díjat a Gandhi című brit-indiai filmdráma (rendező: Richard Attenborough) fényképezéséért filmbeli munkatársával, Ronnie Taylorral együtt. Williams volt többek között a Szerelmes asszonyok (1969), Az ördögűző (1973) és Az aranytó (1981) című film operatőre is. A filmezéstől 1996-ban vonult vissza, tavaly a Brit Birodalom Érdemrendje (OBE) kitüntetéssel ismerték el pályafutását.

Az MMKA pénteki tájékoztatása szerint az Aranyszem Operatőr Fesztivált követő napokban, november 18. és 19. között az Operatőrök Világkonferenciáját is megrendezik Budapesten, erre a világ szinte minden részéről érkeznek elismert alkotók. Az érdeklődők ezen a két napon számos Oscar-díjjal kitüntetett operatőr filmjét is láthatják az Urániában.

A Magyar Operatőrök Társasága (Hungarian Society of Cinematographers - HSC) 2004-ben rendezte meg először az Aranyszem Operatőr Fesztivált. A versenyben minden operatőr részt vehet, nem csak a HSC tagjai. A fesztiválon a HSC tagsága, illetve a zsűri dönt arról, mely munkákat tartja a legjobbnak.

A részletes program megtekinthető a HSC honlapján.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A XIX. század végén a lengyel komponista és zongoraművész, Moritz Moszkowski Bécs utcáin sétálgatott a Rimszkij-Korszakov-tanítvány Alekszandr Glazunov társaságában.
 
A háború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre.
Aforizmák
„ Amikor egy kutya megugat egy árnyékot, tízezer kutya valósággá teszi azt."
Kínai közmondás
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ