Magyar filmsiker Sevillában
Dátum: 2010. november 15., hétfő, 15:55
Európa egyik legnagyobb filmfesztiválja kettős magyar sikerrel ért véget a hétvégén Sevillában. Mundruczó Kornél legutóbbi filmje, a Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv nyerte a zsűri különdíját és Erdély Mátyás a legjobb operatőrnek járó elismerést.

A különdíj a sevillai fesztivál legfontosabb trófeáinak egyike, hiszen biztosítva a spanyol mozibemutató költségeit garantálja, hogy a nyertes filmet a spanyol filmszínházak műsorra tűzzék.
A nemzetközi zsűri indoklásában kiemelte, hogy „az elmélyült és intelligens film a klasszikus mítosz újragondolásával és feledhetetlen képi világával a jó és a rossz határait feszegeti, miközben a figyelmet a felszín alatti igazságokra irányítja, és mindvégig időszerű marad.”

Mundruczó Kornél színházi turnéja miatt nem tudott jelen lenni a szombat esti díjátadón, ezért videóüzenetben köszönte meg a rangos elismerést.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány támogatásával készült Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv című magyar-német-osztrák koprodukció Cannes-ban mutatkozott be először, majd a szarajevói filmfesztiválról elhozta a zsűri különdíját.

http://www.festivaldesevilla.com

 

Mundruczó Kornél összes eddig készült játékfilmjét retrospektív program keretében nagy sikerrel mutatták be a pozsonyi filmfesztiválon a múlt héten. A főiskolás években készült Nincsen nekem vágyam semmi, a Locarnóban díjazott Szép napok, a Johanna című operafilm, a cannes-i FIPRESCI-díjas Delta, valamint a Szelíd teremtés – A Frankenstein-terv című legutóbbi játékfilm is látható volt a szlovák fővárosban.

 

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A múlt század francia irodalmának egyforma büszkesége a két Dumas: apa és fia. Az öreg Dumas leghíresebb, legismertebb művei a „Három testőr" és a „Gróf Monte Christo" sorozat. A fiatal Dumas legjobb műve a Kaméliás hölgy, amely Puccini Traviata című operája szövegköny-vének alapjául is szolgált.
 
Egy frissen szerződtetett fiatal énekes abban a szerencsében részesült, hogy az Opera színészbüféjében összebotlott Székely Mihállyal, a világhírű basszistával. Az újonc megragadta az alkalmat, hogy bemutatkozzék a nagy művésznek.
Aforizmák
„Egy eszme nem felelős azokért, akik hisznek benne."
Don Marquis
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ