Életmű-Oscart kapott Coppola és Godard
Dátum: 2010. november 15., hétfő, 15:57
Két rendezőóriás, Francis Ford Coppola és - távollétében - Jean-Luc Godard is megkapta a hétvégén az Amerikai Filmakadémia tiszteletbeli Oscar-díjait a Los Angelesben megrendezett díszvacsorán Hollywood krémjének jelenlétében.

"Csodálatos. Itt az egész családom, minden barátom és a kollégáim. Nem is lehetnék boldogabb" - jelentette ki Coppola az Irving G. Thalberg Emlékdíjat átvéve.

A 71 éves rendezőnek George Lucas, a Star Wars atyja nyújtotta át az elismerést, aki méltatásában "fivérének" és "mentorának" nevezte Coppolát. "Francis sohasem félt megtenni mindazt, amiről úgy gondolta, hogy szükséges művészi látomása megvalósításához" - emelte ki Lucas.

Coppola a hetvenes évek elején A keresztapa I. és II. részével alapozta meg legendás filmrendezői státusát. Hat évtizedes pályafutása alatt további olyan világhírű alkotások öregbítették hírnevét, mint a Magánbeszélgetés, az Apokalipszis most, illetve A keresztapa-trilógia befejező része. Az olasz-amerikai családba született, New Yorkban felnőtt filmes producerként többek között Lucas Amerikai Graffitijén és lánya, Sofia Coppola Elveszett jelentés című románcán is dolgozott.

A nyolcvan esztendős Jean-Luc Godard - ahogy korábban jelezte is az akadémiának - nem vett részt a díjátadó díszvacsorán. Távollétében Tom Sherak, az Amerikai Filmakadémia elnöke méltatta filmtörténeti nagyságát. "Godard nem lehet itt velünk ma este. Ez szomorú. Ám távolléte nem csökkenti filmes munkássága iránti tiszteletünket. És szeretném, ha tudnák, hogy ez a díj sokat jelent számára" - mondta Sherak.

Godard többek között A kifulladásig, az Éli az életét, a Bolond Pierrot, a 2 vagy 3 dolgot tudok csak róla című filmjeivel írta be magát a filmtörténetbe.

A francia újhullám kiemelkedő alkotójának kitüntetését némiképp beárnyékolta, hogy az amerikai médiában az utóbbi hetekben ismét elővették "antiszemitizmusát". Godard az évek során számos interjúban kritizálta az izraeli kormányt a palesztinok jogainak megsértése miatt, és többször utalt a "zsidók hollywoodi befolyására".

A Filmakadémia ezért szükségesnek tartotta a díjátadás előtt közleményben leszögezni, hogy miközben az antiszemitizmust természetesen sajnálatosnak tartja, Godard esetében nincs meggyőzve a gyanúsítások megalapozottságáról.

A szombat esti ceremónián - amelyen Clint Eastwood, Warren Beatty, Robert De Niro és Oliver Stone is részt vett - Kevin Bronlow brit filmtörténész és Eli Wallach, A hét mesterlövész 95 esztendős sztárja is életműdíjat kapott.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Goethe még diák korában gyakran sétált a város határain kívül is. Egyszer egy keskeny ösvényen járt éppen, amikor a vele éppen rossz viszonyban álló diáktársa jött szembe.
 
Kodály Zoltán azon kevesek közé tartozott, aki nem félt Rákosi Mátyástól. Egyszer egy ünnepi fogadáson a „bölcs" vezér rosszallóan mondta Kodálynak:
Aforizmák
„ Egészségünket túlságosan szigorú életrenddel megóvni unalmas betegség."
La Rochefoucauld
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ