XII. Lengyel Filmszemle
Dátum: 2006. április 28., péntek, 10:16
A budapesti Lengyel Intézet a Budapest Filmmel közösen immáron 12. alkalommal rendezi meg a Lengyel Filmszemlét. A 2006. május 6-tól 10-ig tartó rendezvénynek a Művész mozi ad otthont.

A fesztiválon öt új alkotás kerül bemutatásra a legújabb lengyel filmtermésből, valamint hat ritkaság: a híres lengyel rendezők - Andrzej Wajda, Krzysztof Zanussi, Krzysztof Kieslowski, Jerzy Skolimowski, Piotr Szulkin, Roman Pola´nski - etűdjei. Az Így kezdtek igazán érdekes lehet, negyven- néhány esetben pedig ötven év távlatából.

A Filmszemle nyitófilmje: Krzysztof Zanussi Persona non grata című lélektani drámája, melynek bemutatójára a film rendezője - egy újabb olaszországi forgatás előtt - Budapestre látogat.

A programban szerepel még többek között Robert Gli´nski (a nagy sikerű „Szia Tereska" rendezője) által rendezett Békaszó (Wrózby kumaka) című film, amely Günter Grass regénye alapján készült és a lengyel, német és litván történelemben oly gyakori nemzetiségi kérdésről szól.

Láthatjuk még a Patryk Vega Pitbull filmjét, amely egy elég szokatlan felfogású krimi, amelyben nem a bűnügy és a bűnözők a fő probléma, hanem inkább a rendőrök.

A Szemlén bemutatjuk a Bluesra ítélve (Skazany na bluesa) zenés alkotást, amely a 80-as évektől nagyon népszerű lengyel Dzem nevű együttes frontemberéről, Ryszard Riedelről - ahogy nevezték a lengyel Jim Morrisonról - szól. A film a halálos zsákutcába került karizmatikus művész portréja.

Nem maradhat ki a fesztivál filmjei közül egy könnyű vígjáték: a Szerelmes angyal (Zakochany aniol), amely a Magyarországon is ismert Egy angyal Krakkóban című filmnek a folytatása. Ebben a részben a földi élet örömei nagy gondot jelentenek Giordano angyalnak, aki rájön, hogy neki egy társ kell.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Egy ragyogó filmötlet megírása kapcsán szóba került egy ismert író neve.
 
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
Aforizmák
„ A szorgalom a közepes tehetség legnagyobb segítője."
Seneca
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ