Kezdődik az Anilogue 2010 Nemzetközi Animációs Filmfesztivál
Dátum: 2010. november 24., szerda, 10:21
Ma kezdődik az Anilogue 2010 Nemzetközi Animációs Filmfesztivál Budapesten, amelyen mintegy száz film lesz látható. A november 28-ig tartó rendezvény menet közben a bécsi Topkino és Filmcasino moziba költözik, ahol december 2-ig várják az érdeklődőket.

Liszka Tamás fesztiváligazgató elmondta: az idén is legfeljebb 20 perces animációs filmeket vártak a seregszemlére Európából. A nevezési határidő végéig mintegy 450 alkotás érkezett, ebből válogatott be 31 filmet az előzsűri a versenyprogramba.

"A filmek a legkülönfélébb stílusokat képviselik, és témaválasztásukban is igen változatosak" - mondta a fesztivál igazgatója.

A versenyfilmekről háromtagú nemzetközi zsűri dönt, amelynek tagja Theodore Ushev bolgár-kanadai animációs filmrendező, a horvát animációs filmproducer, Vanja Andrijevic és Igor Buharov, azaz Szilágyi Kornél rendező. A zsűri dönt három különdíjról is, de idén először az Országos Diákzsűri is értékeli a fesztivál filmjeit. A közönség véleményét a közönségdíj fejezi majd ki. Az elismerések pénzjutalommal nem járnak, egy animációs szoftvereket és eszközöket forgalmazó cég által felajánlott tárgyjutalmakért folyik a verseny. "Pénz nincs, csak nagy taps" - szögezte le Liszka Tamás.

A magyar animációt Cakó Ferenc új filmje, az Érintés képviseli, de a versenyprogramot gazdagítja egy magyar-román koprodukció is, Felméri Cecília Mátyás, Mátyás című filmje. "Ez utóbbi egy animált, vicces dokumentumfilm, a rendező kolozsváriakat kérdezett arról, mit gondolnak Mátyás királyról" - jegyezte meg Liszka Tamás.

A bécsi programokról a fesztivál igazgatója elmondta: amikor vasárnap befejeződnek a budapesti vetítések, a fesztivál Bécsbe költözik az összes kópiával, vendéggel együtt. "Egy-két kivétellel ugyanaz a program megy majd le" - mondta. Kivétel lesz a fesztivál egyik leginkább várt filmje, az Illuzionista, Sylvain Chomet, a háromszoros Oscar-jelölt Belleville randevú rendezőjének új műve, amelyre csak a magyarországi vetítésre kapták meg a jogot a szervezők.

"A legnagyobb esemény maga a nyitófilm lesz: az élő klasszikus Jan Švankmajer új filmjével, a Túlélni az életet (elméletben és gyakorlatban) című alkotással kezdődik a filmfesztivál az Urániában" - közölte Liszka Tamás. A film világpremierjét az idei Velencei Filmfesztiválon tartották. Az alkotás különlegessége, hogy Švankmajer ezt szánja életműve utolsó darabjának. "Csupán egyetlen vetítésre kaptuk meg a jogokat" - mondta az igazgató.

Liszka Tamás a filmkínálatból kiemelte a Kells titka című ír-belga-francia koprodukcióban készült alkotást, amely egy kora-középkorban játszódó családi film. "A magyar nézőknek elsőre beugrik majd róla a Magyar népmesék című sorozat, ami nem véletlen. A rendező a kecskeméti rajzfilmstúdiót kérte fel a látványvilág megtervezésére, és kifejezetten ezt a stílust szerette volna viszontlátni" - idézte fel az igazgató. Filmes ínyencség Mamoru Hosoda Nyári háborúk című alkotása is.

A fesztivált két workshop kíséri. A kísérleti animációk mestere, Max Hattler rendező a szakma számára tart foglalkozást, egy neves lengyel-cseh alkotótrió - Deniczan Yuzgul, Sławomir Bobola és Marzena Kawa - pedig a kísérletező kedvű fesztivál látogatókat várja a műhelyében. "Azt mutatják be, hogy animációt bármiből lehet készíteni, akár talált tárgyakból is" - fűzte hozzá a fesztivál igazgatója.

A díjátadó szombat este nyolc órakor lesz. Ekkor vetítik a 45 perces új japán animációt, az Elemit is, May Hattler pedig vj show-val készül. Vasárnap a díjnyertes filmekből rendeznek vetítést.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Kálmán Jenőnek, a XX. század aranyos humorú pesti írójának volt egy kutyája. Egy rendkívül okos puli, amelyről könyvet is írt, és amely a történelemben – legalábbis a kutyatörténelemben – egyedülálló dolgot művelt.
 
Salamon Béla mikor megkapta az Érdemes művész díjat, találkozott Dobozi Imre Kossuth-díjas íróval aki igy üdvözölte:
Aforizmák
„ Az ember veszendő. Lehetséges; de vesszünk el úgy, hogy ellenállunk."
Albert Camus
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ