Alba Regia Filmfesztivál
Dátum: 2006. április 28., péntek, 12:33
Másodszor kerül megrendezésre 2006. május 29-június 4. között Székesfehérváron az Alba Regia Nemzetközi Filmfesztivál.
A tavalyi mustrán több mint ötven nagyjátékfilm került bemutatásra, a vendégek között pedig olyan ismert filmeseket köszönthettünk, mint Todd Solondz, Luis Mandoki, Marton Csokas, Paprika Steen vagy Bruce Beresford. A fesztivál életműdíját Törőcsik Mari és Jancsó Miklós, a játékfilmes verseny fődíját, az Ezüst Országalmát a Lazarescu úr halála (The Death of Mr. Lazarescu) című román film kapta, Cristi Puiu rendezésében. 

Az idei filmfesztiválon szintén több mint ötven film kerül bemutatásra. A fesztivál fődíját, az Ezüst Országalmát, valamint a tízezer eurós fődíjat a Versenyprogram tíz európai alkotása közül választja ki az ötfős nemzetközi zsűri.

A Versenyprogramban kerül bemutatásra a lengyel A Mester (The Master) című produkció, a cseh Petr Zelenka legfrissebb alkotása, Az élet felhős oldala (Wrong Side Up), a kultrendező
Michael Winterbottom Bikatöke (A Cock and Bull Story) című filmje, valamint a norvég A tél csókja (Kissed by Winter). A magyar versenyfilm Pacskovszky József Lopott képek című alkotása. 
 
Az öttagú játékfilmes zsűri tagjai között szerepel
Cristi Puiu rendező, az első Ezüst Országalma nyertese; Elina Löwensohn színésznő, akit Hal Hartley filmjei tettek ismertté, de játszott a Schindler listájában, Jean-Pierre Jeunet Hosszú jegyesség és Walter Salles Fekete víz című filmjeiben is; és Ron Holloway szerkesztő, kritikus. Mellettük magyar zsűritagként az elmúlt hónapok legtöbb díjat nyert alkotása, a Before Dawn rendezője, Kenyeres Bálint szerepel.

Idén első alkalommal nagyjátékfilmes diákzsűri is részt vesz az Alba Regia Nemzetközi Filmfesztiválon. A diákzsűri a versenyfilmes szekció nemzetközi zsűrije mellett egyenértékű munkát végez, s saját döntése alapján adja át a diákzsűri fődíját, a Zöld Alma-díjat.

A fesztiválsikereket bemutató Telitalálat szekció idei filmjei között megtalálható az orosz A fénytelen város (Sunless City), a német Bye Bye Berlusconi!, a kínai Shanghaji álmok (Shanghai Dreams), az ausztrál Jobbra is, balra is (Look Both Ways),
Neil Jordan legújabb munkája, a Reggeli a Plútón (Breakfast on Pluto), a Judi Dench főszereplésével készült Mrs. Henderson bemutatja (Mrs. Henderson Presents), valamint Tsai Ming-Liang sikerfilmje, a Huncut felhő (The Wayward Cloud). 

A tavaly már szintén bemutatkozott Tér-Kép szekcióban idén argentin filmek kerülnek bemutatásra, míg az amerikai függetlenfilmeket tömörítő 66-os út szekcióban levetítésre kerül James Marsh A király (The King) című alkotása
Gael Garcia Bernallal a főszerepben, valamint Marilyn Agrelo kultikus dokumentumfilmje, a Forró táncparkett (Mad Hot Ballroom). 

Idén először jelentkezik a Csúcsformában címet viselő szekció, amelyben sporttémájú filmek kerülnek bemutatásra, köztük két síugrónagyság élettörténete, a finn Matti, valamint a szlovén Peterka című produkció. Szintén szerepel a programban a cseh Bajnokok (Champions) című film, a német Átadás a múltból (A Pass from the Back), valamint minden idők legsikeresebb ausztrál filmje, A leggyorsabb indián (The World’s Fastest Indian). 

A Cinephile szekció az idei fesztivál igazi kuriózuma, ahol több mint tíz filmben elevenedik meg a filmtörténelem. A szekción belül pedig egy tematikus blokk az 1956-os eseményeket megörökítő filmekkel foglalkozik. 
És jelentkezünk egy meglepetéssel is, amelyhez egyelőre csak egy nevet árulunk el:
Orson Welles
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
G. B. Shaw híres volt szarkasztikus megjegyzéseiről. Egy alkalommal régi hölgyismerőse panaszkodott az írónak:
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„A legnagyobb dolog a világon: fiatalon meghalni, de lehetőleg minél később."
George Bernard Shaw
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ