Egyiptomi Filmnapok
Dátum: 2006. május 3., szerda, 19:43
Az Egyiptomi Filmnapok keretében hét alkotást vetítenek csütörtöktől a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban; az első alkalommal meghirdetett programot Bozóki András kulturális miniszter, Hisám ez-Zimaiti egyiptomi nagykövet és Bakos Edit, az intézmény igazgatója nyitja meg.

A díszelőadáson Magdi Ahmed Ali Lányfejjel... című filmjét mutatják be. A filmszínház internetes honlapján olvasható program szerint a 2001-ben készült alkotás főszereplője egy középiskolás lány, aki héthónapos terhesség után nagynénje fürdőszobájában szüli meg gyermekét. Az esemény szinte összeroppantja a két családot, a lányt kórházba szállítják, ahol öngyilkosságot kísérelt meg, míg szülei megpróbálják kideríteni, ki az apa.

A Szerelem Karnakban (Ali Reda, 1967) egy lányról szól, akinek legfőbb vágya, hogy bekerüljön egy híres koreográfus tánccsoportjába. Szerelmes lesz a férfibe, akit azonban gazdag vőlegénye bízott meg azzal, hogy vigyázzon rá a turné alatt. A film főszerepeit Mahmúd Reda koreográfus és Farída Fahmi táncosnő alakítja.

A föld (1969) című alkotást, amelyet az írásos összegzés szerint az egyiptomi filmkritikusok minden idők legjobb egyiptomi filmjének tartanak, Júszuf Sahín nyolc éven át készítette, Abdel-Rahmán as-Sarkávi regénye alapján. A cselekmény 1933-ban játszódik egy kis faluban, ahol az életet a föld és a víz határozza meg, ám egy nap csökkentik az öntözési kvótát, majd földeket kettészelve utat kezdenek építeni.

Az Ügyvéd úr (Raafat el-Mihi rendezése, 1984) a bíróság kijátszásáról, Az aszfalt királyai (Oszáma Fauzi, 1996) egy taxisofőrről szól. A kairói Kit-Kát negyed (Daúd Abdesz-Szajjed, 1991) főhőse még gyermekkorában elvesztette szeme világát, hasist szív, lassan elfüstölve a család szerény vagyonát. A Szívek csipkéből (Inász ed-Degedi, 1993) középpontjában két gyermekkori barátnő áll, mindketten ugyanabba szeretnek bele, a férfi végül mindkettejüket feleségül veszi - írják a programban, emlékeztetve arra: Egyiptomban a moszlim férfiak akár négy feleséget is tarthatnak, a törvény nem bünteti a poligámiát.

A négynapos rendezvény filmjeit eredeti hanggal, angol felirattal, magyar szinkrontolmácsolással vetítik.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
 
Voltaire-t egy vita hevében ellenfele idiótának nevezete. Voltaire derűsen nézett rá, és így szólt:
Aforizmák
„ A szerelem buzgó megfeledkezés mindarról, ami rajta kívül van."
Hugo
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ