Tarolt A király beszéde az Oscar-gálán
Dátum: 2011. február 28., hétfő, 7:10
A király beszéde kapta vasárnap a legjobb filmért járó elismerést a 83. Oscar-díjkiosztó gálán a Los Angeles-i Kodak Színházban. A film további három aranyszobrot kapott: a legjobb férfi főszerepért Colin Firth, a legjobb rendezésért Tom Hooper, a legjobb eredeti forgatókönyvért pedig David Seidler vehette át az Oscar-díjat. A legjobb női főszereplő Natalie Portman lett a Fekete hattyúban nyújtott alakításáért.

A közösségi háló alkotógárdája három Oscart könyvelhetett el: a legjobb adaptált forgatókönyv szerzőjeként Aaron Sorkint ismerték el, a legjobb vágásért Angus Wallt és Kirk Baxtert jutalmazták, a legjobb filmzenéért járó díjat pedig Trent Reznor és Atticus Ross vehette át.

A legjobb női mellékszereplő Melissa Leo, a legjobb férfi pedig Chistian Bale lett. Mindketten A harcos szereplői voltak.

A Toy Story 3 a legjobb animációs filmnek, valamint a legjobb betétdalért járó elismerést söpörhette be, az utóbbit a Randy Newman által komponált és Gwyneth Paltrow által előadott We Belong Togetherért.

A legjobb operatőr Wally Pfister lett az Eredet fotografálásának elismeréseképpen. Ez a film kapta a legjobb hangmérnöki munkáért járó Oscarokat is, mind a legjobb hangeffektus, mind pedig a legjobb keverés kategóriában.

A legjobb látványtervezésért és díszletért, valamint a legjobb jelmezekért járó elismerést az Aliz csodaországban kapta. A legjobb maszkért járó Oscart A farkasembernek ítélték oda.

Az idegen nyelvű filmek közül az aranyszobrot a dán Egy jobb világ nyerte el.

A legjobb rövid dokumentumfilm a Strangers no more, a legjobb rövidfilm a God of Love, a legjobb animációs rövidfilm pedig a The Lost Thing lett. A dokumentumfilmek kategóriájában a globálissá terebélyesedett amerikai pénzügyi válság történetét feldolgozó Inside Job című alkotást jutalmazták.

A gálát megelőzően életműdíjat kapott Kevin Brownlow filmtörténész, Francis Ford Coppola producer-rendező, Jean-Luc Godard rendező és Eli Wallach színész. A show házigazdája Anne Hathaway és a díjra jelölt James Franco volt.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
élet 2011-02-28 12:22 | Válasz erre | #2
Nekem a 127 óra volt a kedvencem, na nem baj, azért aki tudja, nézze meg, mert zseniális lett!!!

gabi 2011-02-28 11:30 | Válasz erre | #1
kár, hogy hajnalban volt a díjátadó, meg akartam nézni élőben, de bealudtam:( nekem is A király beszéde volt a "titkos" favoritom, szóval örülök neki!:)
Utóljára módosítva: 2011-02-28 11:30

Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Molnár Ferenc hajnalban hazafele tartva, Jacobi Viktor ablakából a Jacobi Szibill című művében a később legnépszerűbbé vált Kis Petrovom című dal melódiáját hallotta.
 
X. Ince pápa, amikor meglátta tulajdon arcképét, amelyet Velázquez festett, így kiáltott fel:
Aforizmák
„ A kritikus az a kesztyű, aki kéznek hiszi magát, és ha csak teheti, ökölbe szorul."
Kornis Mihály
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ