Tarr Béla életműdíjat kap
Dátum: 2011. március 16., szerda, 12:11
A 30. születésnapját ünneplő isztambuli nemzetközi filmfesztivál életműdíjjal köszönti Tarr Bélát. A világhírű magyar rendező A torinói ló című filmje, melyet már 30 ország forgalmazója megvásárolt, hamarosan Ázsiában is bemutatkozik.

Az idén jubiláló isztambuli nemzetközi filmfesztivál Tarr Béla filmrendezőt életműdíjjal tünteti ki. Az április 2-án kezdődő és idén 30. alkalommal megrendezendő seregszemle Törökország legfontosabb filmes eseménye.

A rangos díjjal, mely idén Tarr Béla filmrendezői munkásságát és a kortárs filmművészetre gyakorolt hatását méltatja, korábban többek között Antonioni, Greeneway, Kiarostami, Angelopulos, Frears és Sukorov életművét jutalmazták.

Tarr Béla április 2-án személyesen veszi át az életműdíjat Isztambulban a hetedik művészet nagyszabású ünnepének megnyitóján.

http://film.iksv.org

A februári Berlinalén a zsűri nagydíjával jutalmazott A torinói ló című új Tarr-filmet műsorra tűzik Isztambulban és hamarosan Hongkongban is. Március 20-án kezdődik az ázsiai térség elsőszámú filmes seregszemléje, a hongkongi filmfesztivál. Tarr legújabb filmjét a rangos fesztivál „Mesterek” című válogatásában tűzik műsorra, és a fesztivál honlapja szerint a március 26-i díszbemutatóra már az összes jegy elkelt.

http://www.hkiff.org.hk/eng/film/detail/11/35253-the-turin-horse.html

A magyar-francia-svájci-német koprodukcióban készült A torinói ló című filmet mindeddig 30 ország helyi forgalmazója vásárolta meg. A Tarr-filmek forgalmazási jogait kezelő berlini székhelyű Films Boutique tájékoztatása szerint többek között Belgium, Dánia, Dél-Korea, az Egyesült Királyság, Franciaország, Görögország, Japán, Hollandia, Lengyelország, Luxemburg, Németország, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia és Svájc mozijaiban is látható lesz hamarosan Tarr Béla legújabb filmje.

Tarr Béla A torinói ló című nyolcadik játékfilmjét állandó alkotótársaival közösen jegyzi. A forgatókönyv Krasznahorkai László és Tarr Béla közös műve. A film társrendezője és vágója Hranitzky Ágnes, zeneszerzője Víg Mihály. A torinói ló című filmet Fred Kelemen fényképezte, delegált producere Téni Gábor. A főbb szerepekben a Tarr-filmekből jól ismert Bók Erika, Derzsi János és Kormos Mihály látható.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Tanára szemére vetette, hogy szórakozásból fest.
 
„ A Kaviár és lencse című bohózatban a szövegkönyv szerint kinyílik az ajtó, a közönség megpillant, pisztolylövés, a szívemhez kapok és felkiáltok: „Meglőttek!...Gyilkosok!...” – És összeesem. Az egyik előadáson a pisztoly csütörtököt mondott. De hát nekem el kellett hunynom ott a helyszínen. Mit tehettem?...
Aforizmák
„ Jótettért azt várd, hogy további jótetteket várjanak tőled."
Osvát Ernő
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ