Indul a Filmszemle
Dátum: 2011. május 5., csütörtök, 8:19
Ma kezdődik a 42. Magyar Filmszemle, amelyen hat kategóriában összesen 95 alkotás versenyez, életműdíjat kap Bara Margit színésznő. A mustra visszatér a korábbi helyszínekre, a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházba, a Puskin és a Corvin Moziba, a kísérő eseményeket - javarészt koncerteket és műhelybeszélgetéseket - a Gödör Klubban rendezik.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóját az Uránia moziban tartják, a nyitó film Nemes Gyula Negatív magyar filmtörténet című dokumentumfilmje lesz. Beszédet mond Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, életműdíjat adnak át Bara Margit színésznőnek.

A filmszemlén idén hat kategóriában hirdettek versenyprogramot, keresik a legjobb játékfilmet, tévéfilmet, dokumentumfilmet, kisjátékfilmet, animációs alkotást és tudományos-ismeretterjesztő filmet. A mustrára összesen 409 alkotást neveztek be. A játékfilmek között 11, a tévéfilmek mezőnyében 23, a dokumentum- és a kisjátékfilmek esetében 24 és 26, az animációs filmek kategóriájában 11, a tudományos-ismeretterjesztő munkák versenyében 10 alkotásnak van esélye a legjobbnak járó díj elismerésére. Az animációs filmeknek első alkalommal szentelnek önálló szekciót. Az egyes műfajokban versenyen kívül is bemutatkoznak alkotások.

A szervezők tájékoztatása szerint minden művet egy esti és két nappali időpontban vetítenek, a nézők ötszáz forintos áron juthathak jegyekhez. A Gödör Klub programjai - vetítések és koncertek - ingyenesek.

A játékfilmes zsűri elnöke Cserhalmi György színész, a testületben helyet foglal még Gasparik Attila színész, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora, Tatiana Dimitrova, a Prágai Magyar Kulturális Központ film- és színházreferense, Urbán András színházi rendező és Vivi Dragan Vasile operatőr.

A filmszemle vasárnap záró esttel, a díjak - köztük a legjobb filmnek járó Arany Orsó - átadásával, valamint a győztes alkotások vetítésével ér véget.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A híres debreceni komikus az ország másik végében szerepel. Szünetben bemegy az öltözőjébe egy felhevült anya a lányával, és lelkesen mondja:
 
J. S. Bach rajongott az orgonákért. Amikor eljátszotta legújabb műveit a hangszeren, hallgatósága mindig álmélkodva figyelte a mester virtuóz technikáját.
Aforizmák
„ Az állatvilágot számos környezeti veszély fenyegeti. De legalább megkímélik a televíziótól."
Ismeretlen
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ