Megkezdődött a 64. Cannes-i Filmfesztivál
Dátum: 2011. május 12., csütörtök, 7:24
Woody Allen legújabb filmjének versenyen kívüli díszbemutatójával szerda este hivatalosan kezdetét vette a 64. Cannes-i Filmfesztivál. A mustrát Bernardo Bertolucci nyitotta meg.

A 70 éves olasz filmrendezőnek - aki tolókocsiban érkezett a színpadra - tiszteletbeli Arany Pálmát nyújtott át Gilles Jacob, a fesztivál elnöke. Először adták ezt az elismerést a cannes-i filmfesztiválon. A szervezők hagyományteremtőnek szánják az új kezdeményezést, amelyet ezentúl minden évben Az utolsó tangó Párizsban rendezőjéhez hasonlóan egy olyan nagy filmes kaphat meg, akinek a zsűri soha nem ítélte oda a fesztivál fődíját.

Bertolucci "minden olyan olasznak" ajánlotta a tiszteletbeli Arany Pálmát, akiben "még van erő küzdeni, bírálni, felháborodni". A rendező külön köszöntötte a zsűrielnök Robert de Nirót és a nézőtéren helyet foglaló Woody Allent.

A Midnight in Paris (Éjfél Párizsban) című romantikus komédia bemutatóját megelőzően az est háziasszonya, Mélanie Laurent francia színésznő, a két évvel ezelőtt Cannes-ban bemutatott Quentin Tarentino-film, a Becstelen brigantyk női főszereplője köszöntötte a filmes szakma képviselőit.

A rövid megnyitó ünnepséget a zsűri hagyományos bevonulása előzte meg a Fesztiválpalota vörös szőnyegén. A zsűrielnök, Robert de Niro amerikai filmszínész-rendező oldalán nyolcan érkeztek: a magyar származású Olivier Assayas francia filmrendező, Uma Thurman amerikai színésznő és Jude Law brit színész, valamint Linn Ullmann norvég író, a svéd filmrendező Ingmar Bergman és Liv Ullman színész lánya, Martina Gusman argentin színésznő, Mahamat-Saleh Haroun csádi rendező, Nansun Shi hongkongi producer és Johnnie To Kei-Fung kínai rendező-producer.

A hivatalos megnyitó háromezer fős közönsége rövid részleteket láthatott az idei válogatás, illetve a zsűrielnök legjelentősebb filmjeiből, akit állva, hatalmas tapssal fogadtak a nézők. Robert de Niro - aki néhány szóban franciául köszöntötte a közönséget - visszatérő vendég Cannes-ban: korábban nyolc versenyfilm főszereplőjeként járt a fesztiválon.

A legújabb keserédes Woody Allen-filmet a délutáni sajtóvetítésen nagy tapssal fogadták az újságírók. Egy kisebb szerepben, a párizsi Rodin Múzeum idegenvezetőjeként a filmben feltűnik a francia elnökné, Carla Bruni-Sarkozy, aki nem vett részt a díszbemutatón. Ikerterhességéről az utóbbi hetekben találgatások jelentek meg a világsajtóban. A komédia egyik francia főszereplője, az Oscar-díjas Marion Cotillard sem jelent meg a megnyitón, mert ő a napokban szüli meg első gyermekét.

Megérkezett azonban Cannes-ba a Csizmás Kandúr című animációs filmet népszerűsítő Antonio Banderas, Salma Hayek és Penélope Cruz, és az Angelina Jolie-Brad Pitt páros is feltűnt már a Croisette-en. A legnagyobb meglepetést és "őrjöngést" azonban kétségtelenül Lady Gaga esti villámlátogatása okozta a francia tengerparti városban. Az énekesnő a Canal+ francia kereskedelmi televízió Cannes-ból jelentkező élő adásának vendége.

A megnyitó ünnepségen jelent volt egyebek mellett Emir Kusturica, Claudia Cardinale, Michel Piccoli és az idei fesztivál plakátján szereplő Faye Dunaway is.

A május 22-ig tartó filmes seregszemlén több mint nyolcvan játékfilmet mutatnak be, a hivatalos versenyprogramban húsz alkotás verseng a fődíjért, az Arany Pálmáért.

A világ egyik legnagyobb presztízsű filmfesztiválján a megszokott ritmus szerint naponta két játékfilmet mutatnak be a hivatalos versenyprogramban. Csütörtökön két női rendező, az ausztrál regényíró Sleeping Beauty (Csipkerózsika) című első rendezésével és a skót Lynne Ramsay We Need to Talk About Kevin (Beszélnünk kell Kevinről) című alkotása Tilda Swintonnal a főszerepben lesz látható.

 


(MTI)
Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
Ludwig van Beethoven és Johann Wolfgang Goethe 1807-1808 táján együtt üdültek Karlsbadban. A zseniális zeneköltő és a költőzseni összebarátkoztak, s gyakran indultak együtt kocsikirándulásra.
 
Jászai Mari vidéken vendégszerepelt. A partnere csapnivalóan gyenge színész volt. Jászai a próbán küzdött vele, tanította, magyarázott neki – eredménytelenül.
Aforizmák
„ Istenem, szabadíts meg a barátaimtól! Ellenségeimmel magam is elbánok majd."
Voltaire
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ