Animációs filmfesztivál Kecskeméten
Dátum: 2011. május 27., péntek, 6:58
A június 15-én kezdődő jubileumi 10. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál (KAFF) nemzetközi programjában 18 európai ország mintegy ötszáz alkotását láthatják a nézők.

A KAFF párhuzamosan két fesztivál: a hetedik Európai Animációs Játékfilm Fesztivál mellett külön programban mutatják be az utóbbi két évben készült magyar animációs filmeket - mondta Mikulás Ferenc fesztiváligazgató a Zombor Gábor polgármesterrel közösen tartott csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az 1985-ben eredetileg a magyar filmekre szakosodott szemléből 1993-ban lett a külföldi filmeket is bemutató fesztivál, majd 1996-tól már külön programban szerepelnek az európai animációs filmek; idén június 15-től 19-ig.

Mikulás Ferenc további európai vonatkozásként kiemelte, hogy a két évvel korábbi fesztiválon a kecskeméti program is az európai animációs filmipart támogató szervezet, a Cartoon partnerfesztiválja lett. Ez azt is jelenti, hogy az idei KAFF fődíjas alkotása automatikusan bekerül a Cartoon d'Or-ért, a legjobb európai animációért folyó versenybe.

A 10. KAFF "az animáció mindenkié" jegyében az animációs filmszakma valamennyi régi és új, professzionális avagy amatőr körülmények között dolgozó tagjának szeretne bemutatkozási lehetőséget biztosítani - hangsúlyozta a fesztiváligazgató.

A magyar animációs filmek előzsűrije a versenybe nevezett 218 filmet a szerzői rövidfilmek és a tévésorozatok mellett új kategóriákba is sorolta. Az idei fesztivál fő témája, a zene és animáció apropóján nevezett videoklipek saját verseny-, illetve információs blokkban szerepelnek. Újdonság az is, hogy a filmeket a nagyzsűri mellett több generáció fogja értékelni, így az országos diákzsűri mellett a kecskeméti iskolák tanulóiból összeállított gyermekzsűri, a felnőtt közönség és a Kecskeméti TV nézői is dönthetnek az általuk legjobbnak tartott film díjáról.

Mikulás Ferenc az MTI kérdésére elmondta: a fesztivál 80 millió forintból valósul meg, ehhez még hiányzik 20 millió, amelynek biztosítására ígéretet kapott.

Zombor Gábor polgármester bejelentette: 2012-től meghosszabbítják a város és az idén 40 éves Kecskeméti Stúdió között öt évvel korábban megkötött megállapodást. Azt is elmondta, hogy Kecskemét városa a fesztivál költségvetéséhez 20 millió forintot ad.

Mint elhangzott, a Csiperó (nemzetközi gyerektalálkozó) és a Kodály Fesztivál mellett a KAFF a város kiemelt, nemzetközileg is jegyzett rendezvénye, amelyet Kecskemét a továbbiakban is támogatni fog.

"A KAFF a magyar EU-elnökségéhez kapcsolódó kulturális programsorozat, illetve az európai Liszt-emlékév hivatalos programja, amely a városnak is komoly elismerést jelent" - hangsúlyozta a polgármester.

(MTI)

Hozzászólás
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
Hozzászólások
Még senki sem szólt hozzá ehhez a cikkhez!
Legyen Ön az első!
Keresés:  KERESÉS
Galéria
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Bemutatkozó
 
Ide jöhet majd a bemutatkozó szöveg
Anekdoták
A nagy angol író, Bernard Shaw utazásai során az egyik kis város határában az ég felé tekintő és könyörgő társasággal találkozott. Megkérdezte tőlük, hogy mit csinálnak.
 
Baudleaire, a híres francia költő találkozott egyszer sétája közben egyik barátjával, Theodore Banville költővel, aki azt javasolta neki, hogy menjenek el együtt fürdeni.
Aforizmák
„ A lelkesedés nem pótolja a tehetséget. A tehetség nem pótolja az edzést. Az edzés nem pótolja az intelligenciát."
Felirat a Minneapolisi Sportpalota főbejáratán
Az oldalt fejlesztette és üzemelteti az Ergo System
Művészeti Szakszervezetek Szövetsége
Művész-világ